Екип изследователи от технологичният гигант IBM вече работят върху нова технология, която ще промени изцяло начина, по който генерираме соларна енергия. Системата им се казва High Concentration Photovoltaic Thermal (HCPVT) и е в състояние да събира 80% от лъчите и да ги трансформира в електричество. IBM също така твърдят, че разходите за производството и представляват едва 30% от необходимите средства за създаването на съвременните соларни технологии, предаде inhabitat.

 

Любопитното е, че HCPVT e в състояние да концентрира енергията от 2000 слънца и да гарантира достатъчно питейна вида и хладен въздух независимо къде бъде построена. Системата се състои от огромна параболична антена, която е оборудвана от множество огледала, отразяващи слънчевите лъчи върху приемници с малки, но високоефективни фотоволтаични чипове. Всеки един от тях е с големина от един квадратен сантиметър и може да генерира 200-250 вата енергия за период от осем часа, където Слънцето е силно.

 

В допълнение към електричеството технологията им позволява да се създава чиста питейна вода, чрез специална дестилационна система. Изследователите на компанията твърдят, че тя е десет пъти по-ефективна от системите за пасивно въздушно охлаждане, които са достъпни днес. НСPVT може да генерира около 30-40 литра питейна вода на квадратен метър разкриха още от IBM, a в момента се провеждат усилени тестове с нея в Швейцария.