Учени разработват нови компютри, имитиращи невронните пътища и начина, по който те си предават информация един към друг. Невронно-базираните компютри могат да подобрят визуалния и аудио процесинг на компютрите, според множество изследователи. С конструирането на такъв тип устройства, учените смятат, че ще спомогнат и за по-доброто разбиране на нервните клетки на човешкия мозък и как те оперират.

 

Невронни мрежи за изкуствен интелект се разработват от повече от 50 години. Те не копират точно истинските неврони. В противоречие с това, проекта на компютърния изследовател Dr. Томас Венекер от университета в Плимут, иска да направи модел, който да отразява специфичните физиологични характеристики при комуникацията между невроните в определен дял на мозъка. “Искаме да се учим от биологията за да създадем компютрите на бъдещето”.

 

Според BBC, това може да значи, че компютрите на бъдещето ще могат да виждат и чуват, вместо както до сега да разчитат на сензори. Проф. Стив Фърбър от Мачестър е сред иноваторите, използващи невроните за производството на нов хардуер. Крайната цел е създаването система, която контролира милярди неврони, върху едно-милионен ARM процесор.