Учените постоянно разработват нови методи, за да могат да засичат радиацията, като сега най-разпространените съединения за тази цел са натриев и целзиев йодид. Екип от изследователи на University of Texas намериха интересно алтернативно решение на този проблем, информира TheTechJournal. Ключовият компонент от тяхната технология е използването на уникална наноструктура, която излъчва светлина.

 

Нейните приложения са разнообразни и учените смятат, че тя може да допринесе значително за развитието на сфери като сигурността и медицината. Изследователите споделиха, че са открили изцяло нов метод за производство на наночастици, съставени от лантан, итрий и кислород. Благодарение на него те създават прозрачна керамична структура, която излъчва светлина, когато се сблъска с радиационно поле.

 

Предимствата на този материал са, че има по-добра енергийна резолюция от настоящите методи и също така е много по-стабилен от тях. Другата важна характеристика е, че той се отличава и с по-бързо време за разпадане на луминесценция, което е от съществено значение за откриването на радиация. Учените се надяват да подобрят още повече възможностите на този материал, за да намерят максимален брой приложения за него в индустрията.