Компютрите са част от всекидневния ни живот, но повечето от нас не искат огромната процесорна мощ на тези машини да ни е поднесена под формата на тежки настолни компютри или лаптопи. Идеята на ултрабуците е, лаптопите да се направят малко по-удобно и леки, но и достатъчно мощни за да задоволят повечето потребители.

 

Терминът "ултрабук" всъщност е чист маркетингов трик, измислен от Intel за новото им поколение преносими компютри оборудвани с тяхна технология. Тези устройства са лаптопи с конкретни спецификации, които ги различават от другите ултрапортативни модели лаптопи като например, 13-инчовия MacBook Air на Apple.

 

Ултрабуците разполагат с Intel Core i3, Core i5 или i7 процесори, бърз SSD и USB 3.0 свързаност, за бързо пренасяне на файлове. От Tech Radar са съставили списък с най-търсени модели ултрабуци на пазара. Вижте кои са те:

 

1. Acer Aрspire S7

През 2014 гodina Acer обнови своя луксозен лаптоп със супер контрастен QHD дисплей. Дисплеят е с резолюция  2560 x 1440 пиксела, подсилен е с здраво покритие Gorilla Glass 2 и визуализира картината изключително детайлно и предоставя 10-точково сензорно управление. Клавиатурата с подсветка и светлинен сензор автоматично оптимизира светлината за по-голямо удобство.

Освен това Aрspire S7 се събужда в момента, в който се нуждаете от него, а приложенията и данните ви вече са актуализирани. Можете да работите и да се забавлявате едновременно, благодарение на RAID 0 SSD, който е два пъти по-бърз от стандартно SSD.

 

2. Dell XPS 13

Dell наистина са се отнесли сериозно към Dell XPS 13. Под капака ще откриете Haswell (четвърто поколение) Intel Core процесор, най-малко 8 GB оперативна памет, SSD за бързо изпълнение и 6-клетъчна (65 WHr) батерия. При това 13-инчовия ултрабук е изключително тънък и лек. Dell XPS 13 опредлено е един от най-добрите лаптопи които можете да си купите, предлагащ първокласна производителност и отлично качество на изработката.

 

3. Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo Yoga 2 Pro е победител когато говорим за удобство и простота. Още щом вземете в ръце устройството ще се почувствате доволни. Lenovo Yoga 2 Pro можем има компактен дизайн и малка дебелина, батерия с дълъг живот и висококачествен 13-инчов дисплей с резолюция 3200х1800 пиксела. Що се отнася до характеристиките, то за $ 1 049 може да получите ултрабук на базата на 1,7 GHz процесор Core i3, 4 GB оперативна памет и 128 GB SSD носител.

 

4. Samsung Ativ Book 9 Plus

 

Samsung е един от първите производители на персонални компютри, който избра да разработва ултрабуци. През годините компанията  зарадва потребителите с някои невероятни предложения. Новият модел ултрабук на Samsung, Samsung Ativ Book 9 Plus също заслужава адмирации. Тънкото и леко устройство, има здрав и елегантен алуминиев корпус, 13,3-инчов FHD (1920 x 1080) LED дисплей със сензорен панел и батерия с 11 часа живот.

 

5. Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Lenovo ThinkPad X1 Carbon е бизнес модел, който се предлага е със здрава конструкция от карбонови нишки и е изпълнен с висок клас функционалности като адаптивна клавиатура, която се променя автоматично според приложенията, технология RapidCharge, патентована система за охлаждане и страхотен ThinkPad ColorBurst Display. Батерията на X1 Carbon може да издържи до 9 часа, а благодарение на технологията RapidCharge може да се зареди до 80% за по-малко от час.