По света има множество места, които могат да ви накарат да се почувствате много  малки. Някои от тях са свързани със странни легенди, които само подклаждат повече интерес към тях.

 

Във времето когато старата година си отминава, и непосредствено след истериите свързани с края на света, интересът към причудливи и странни прирордни явления е по-голям от всякога.

 

Уморени от забързаното ежедневие, понякога не ни остава много време да се полюбуваме на света около нас, и да надникнем ако може в загадъчния свят на мистичното. От Business Insider обаче са решили да ни представят някои странни – и наистина забележителни природни явления, за които ще ви бъде интересно да научите.

 

1. Неоновият прилив

През нощта океанът представя вълнуваща гледка, която се дължи на възпроизвеждането на фитопланктонът (благодарение на специфичната комбинация от океан, въздух, и температурни условия). Над океанската повърхност се създава дебел килим, което не е много желано за плажуващите през деня, но през нощта се превръща в завладяваща гледка. Причината е, че фитопланктонът свети през нощта в неонов син цвят. Процесът е известен като биолуминесценция и предлага страхотно преживяване, тъй като сияещият под краката ви пясък и светещите вълни, които се разбиват в брега представляват наистина незабравима гледка. А ако имате смелостта да се гмурнете във водата, то ще може да видите удивителното сияние в цялата му красота.

 

8__-____-1_400

 

2. Биолуминесцентни гъби

В края на лятото, в много гори по света се наблюдават странни светлинки. Това се дължи на особен вид гъба, която расте върху влажната и гниеща кора на дърветата. Това е разновидност на процеса биолуминесценция и ако искате да му се полюбувате в гората, трябва да отидете в планината по време на най-влажния период. Уверете се, че сте далече от всякакви източници на светлина, за да се налсадите напълно на очарователното мъждукане на биолуминесцентните гъби.

 

8__-____-2_400

 

3. Огнена дъга

Друго причудливо природно явление, което се среща през лятото е огнената дъга. Когато върху замръзналите кристали в перестите облаци на голяма височина попадне слънчева светлина, тя изглежда като дъга от лумнал огън. За да се наблюдава това явление, слънцето трябва да се намира много високо в небето, затова и огнената дъга се среща най-често на ширините близо до екватора. В Лос Анджелис има условия, позволяващи наблюдаването на огнена дъга около шест месеца в годината, а в Лондон – около два месеца.

 

8__-____-3_400

 

4. Седефени облаци

Природата не е спестила от очарованието си и за хората, които се намират далеч от екватора. В тези места можете да се любувате на седефените облаци, които се появяват най-често в часовете преди разсъмване или след здрач. Причината за това явление е, че облаците отразяват слънчевата светлина от хоризонта, и за онези, които ги наблюдават отдолу, те светят ярко. Това свръхкрасиво явление се наблюдава най-добре в Исландия, Северна Канада и Аляска през зимата.

 

8__-____-4_400

 

5. Снежни ролки

Снежните ролки са доста рядко явление, което се наблюдава във Великобритания и Северна Америка. Образуването им не е плод на някакви особени природни феномени, но ефектът е много впечатляващ. Става въпрос за падането на сняг върху вече заледена повърхност, от която при определена температура и скорост на вятъра започват да се отделят части от снега. Постепенно, издухвани от вятура, те насъбират по пътя си допълнително количество сняг.

 

8__-____-5_400

 

6. Зелен лъч

По време на изгрева и залеза на слънцето може да се получи рядко метеорологично явление. Това е така нареченият зелен лъч, който се получава вследствие на слънчевата светлина която преминава през големи слоеве от атмосферата, като се създава ефект на призма. Явлението не е лесно за наблюдение, тъй като трябва да се намирате на брега на окена или сред обширна прерия – и то точно при изгрев или залез. По тази причина свидетелите на този феномен се смятат за истински щастливци още повече, че времетраенето му е само части от секундата.

 

8__-____-6_400

 

7. Лъжливи слънца

Слънчевата светлина е наистина източникът на най-различни красиви гледки, и феноменът на лъжливите слънца е един от тях. В този случай, при преминаването й под определен ъгъл през перести облаци тя става толкова ярка на определени места, че части  от нея излгеждат като отделни слънца. Тези „ореоли“ следват навсякъде слънчевия диск по небето. В основата на това явление може да са и ледените кристали във въздуха когато слънцето се намира около хоризонта. Затова и най-ярките лъжливи слънца се наблюдават в по-студените райони на планетата.

 

8__-____-7_400

 

8. Цветни айсберги

Всички знаем, че айсбергите са абсолютно бели – или поне това е впечатлението, с което сме останали. В Антарктида обаче има и айсберги с цветни ивици, които ги открояват по приказен начин сред останалите. Те разбира се, могат да се открият в полярните райони, но знаетели на какво се дължи оцветяването? Оказва се, че при топенето и повторното замръзване на водата на айсберга, различни частици попадат в леда, което е и причината за „оцветяването“ на повърхността на айсберга. Небесносините ивици се дължат на останала незамръзнала все още вода между слоевете лед, ако водата донесе водорасли и други водни организми, може да се налбюдават зелени и жълти ивици.

 

8__-____-8_400