Свикнали сме да мислим за технологичната индустрия като за промишленост, която постоянно ни залива с много скъпи продукти. Ако се замислим ще установим, че дори и да има драстично поевтиняване на дадена стока след първоначалното й пускане на пазара, пак новия модел на продукта е значително по-скъп отколкото би трябвало.

 

Разбира се, сравнено с продукцията на автомобилната индустрия например,  едно компютърно устройство или аксесоар е стотици пъти по-евтино, но ако погледнем на общите разходи по оборудването с всички аксесоари на дадена технология и ги сравним с нуждата от тях в ежедневието, ще установим , че често приличаме на хора, които са си купили болид от Формула 1, за да ходят на гости на роднини в провинцията през уикенда.

 

Това означава например, че багажът, който искате да вземете с вас не може да се побере в болида, няма места за всички, които трябва да пътуват, а скоростта, която болидът достига не може да се развие дори по магистралата. Е, за какво тогава ви е толкова скъп превоз след като не ви е нужен?

 

От Mashable спекулират с идеята, че технологичните продукти са може би скъпи поради вложените в тях материали, което прибавено към нуждата от прецизна работа по електрониката и програмното осигуряване не е идея, която е лишена от основание.

 

Въпреки че начините за ценообразуване в големите IT компании са доста спекулативни, нека разгледаме кои са най-скъпите субстанции в света, тъй като данните изложени тук може да ни накарат да се замислим все пак, че парите, които даваме за нашите любими джаджи може да са много поради подобни „съображения“ свързани със себестойността на вложените субстанции.

 

Очевидно има субстанции, които са толкова скъпи, че ако бъдат използвани в продукти за масова употреба, тези продукти сигурно биха стрували цяло състояние.

 

1. Антиматерия - $ 6,25 трилиона за грам

Антиматерията се състои от античастици, които имат една и съща маса като частиците от обикновената материя, но имат противоположен заряд и други свойства. Когато частици и античастици се срещнат, има по-голям освобождаване на енергия под формата на високо-енергийни фотони (гама-лъчи), неутрони и по-ниска маса на двойките частици-античастици.

Причината антиматерията да е толкова скъпа е, че тя много, много трудно се създава и не е трайна. Научете повече за най-големите мистерии на човечеството.

 

-___-1_400_27

 

2. Калифорний 252 - $ 27 милиона за грам

Калифорний-252 е рядък радиоактивен изотоп, използван като надежден, икономически ефективен източник на неутрони за бърз анализ на гама-неутронна активация (PGNAA) на въглища, цимент и минерали, както и за откриване на експлозиви, противопехотни мини и неексплодирали артилерийски военни снаряди. Използва се и за неутронна радиография, лечение на рак, както и в стандартите за калибриране.

 

-___-2_400_26

 

3. Диаманти - $ 55 000 за грам

Диамантът е полиморфен алотроп на въглерода, известен с високата си твърдост и устойчивостта му на корозия. Затова диамантът се използва за рязане и полиране на инструменти. Стойността на обработените диаманти се определя от 4 критерия — тегло, цвят, форма на обработка и чистота. Ако имате интерес може да разберете кои са най-известните диаманти в света.

 

-___-3_400_26

 

4. Тритий - $ 30 000 за грам

Тритият е радиоактивна форма на водород, направена по естествен начин от космически лъчи и по синтетичен път чрез ядрени реакции (включително тестове на ядрени оръжия). В областта на изследванията той се използва в термоядрени реактори и неутронни генератори. Тритият има и ежедневни приложения: като се смеси с химикал, който излъчва светлина в присъствието на радиация, се създава непрекъснат източник на светлина без необходимост от батерии. Предупредителните светещи знаци са пример за това. Радиоактивният разпад на трития е нискоенергийна бета, която не може да проникне през външния слой на човешката кожа. Ето защо основната опасност, свързана с трития е вътрешно облъчване от вдишване или поглъщане.

 

-___-4_400_28

 

5. Таафеит – $ 20 000 за грам

Скъпоценният камък има цвят между лилаво и червено и за пръв път е открит през 1945 година. Граф Едуард Таафе си купил един комплект шпинели и забелязва нещо странно в един от тях – скъпоценният камък показал двойно пречупване, докато шпинелът не го прави. Таафеитът се състои от магнезий, берилий и алуминий. Това е първият известен скъпоценен камък, който има берилий и магнезий като основни части. В момента единственият начин, по който той се използва, е като скъпоценен камък.

 

-___-5_400_23

 

6. Пейнит – $ 9 000 за грам

Пейнитът носи името на своя откривател Артър Пейн. Минералът е толкова рядък, че повечето хора не знаят какво представлява. До неотдавна само малка част от камъните са се смятали за големи и достатъчно качествени, за да бъдат използвани. Наскоро бяха намерени нови източници, но все още пейнитът се смята за изключително рядък.

 

-___-6_400_16

 

7. Плутоний – $ 4 000 за грам

Плутоният е радиоактивен елемент, най-известен с ролята си в създаването на ядрена енергия чрез ядрен разпад - както в мирно време (чрез ядрени реактори) така и по време на война (чрез атомни бомби). Субстанцията е отровна, запалима и радиоактивна, но се среща само в незначителни количества в природата.

 

-___-7_400_10

 

8. Lysergic Acid Diethylamide (LSD) - $ 3 000 за грам

Диетиламид на лизергиновата киселина – или LSD; LSD-25, е най-скъпият наркотик – много силен, променящ настроението халюциноген. Ефектите на този наркотик са непредвидими и зависят от много неща – от очакванията на индивида, от обкръжаващата го среда и от това как ще реагира на самото преживяване.

 

-___-8_400_07