Изследователи от University of Adelaide успява да разработят най-чувствителния термометър в света, създаван досега. Учените постигат този ефект, като се възползват от разликата в скоростта между два различни лъча цветна светлина, която преминава през предварително нагрят кристален диск. Крайният резултат е най-прецизният термометър, който се отличава с точност от 30 милиардни от градуса, съобщава Gizmag.

 

Самото устройство функционира благодарение на лазер, който разпръсква червена и зелена светлина в полиран кристален диск. Коефициентът на пречупването му зависи изцяло от температурата на околната среда, а двата различни цвята се придвижват с различни скорости в него. Наблюдавайки този процес учените забелязват, че могат да го използват, за да измерят много по-ефективно температурата в кристала.

 

Изследователите принуждават светлината да се движи хиляди пъти по ръба на този диск и така да измерят разликата в скоростите им с изумителна точност. Според данните им тяхното устройство е три пъти по-прецизно от всеки друг термометър създаван досега. Още по-интересното е, че те се надяват с контролиране интензитета на самия лазер да успеят да подобрят допълнително точността на уникалното си устройство.