Вероятно мозина потребители са на мнение, че в областта на търсенето в интернет Google са единствената компания, която предлага подобна качествена услуга. Всъщност, дори и децата днес знаят, че Google е най-използваната уеб търсачка в света.

 

Ето защо не е случайно, че името на интернет гиганта е първото нещо, за което се сещаме, когато чуем термина ‘уеб търсачка‘. Знаехте ли обаче, че търсачката на Google не е единствената услуга за търсене в интернет, която може да използвате?

 

Ако е така, и ако по една или друга причина резултатите от най-популярната търсачка не ви удовлетворяват, погледнате списъка на PC Mag с най-популярните интернет търсачки.

 

1. Google

Google без съмнение е най-популярната и най-добрата търсачка, създавана някога в историята на интернет. Google беше стартирана от Лари Пейдж и Сергей Брин през 1998 година в Станфорд. Двамата приятели се опитали да продадат търсачката си, но никой по онова време не се интересувал от това.

 

2. Bing

Microsoft стартираха Bing като алтернативна услуга на търсачката на Google. Въпреки че вce oщe милиoни пoтpeбитeли пpoдължaвaт дa изпoлзвaт Gооglе, c вceĸи изминaл дeн Віng ce пpeвpъщa във вce пo-cepиoзнa нeгoвa ĸoнĸypeнция. Bcъщнocт тъpcaчĸaтa нa Місrоѕоft вeчe пpaви няĸoи нeщa пo-дoбpe oт Gооglе, като например това да предскаже ĸoй щe e пoбeдитeлят в pиaлити нaдпpeвapи ĸaтo Тhе Vоісе или Dаnсіng wіth thе Ѕtаrѕ, в бacĸeтбoлни мaчoвe oт NВА, или във фyтбoлнитe двyбoи oт Шaмпиoнcĸaтa лигa.

 

3. Yahoo Search

Разработената от Дейвид Фило и Джери Янг, Yahoo Search, започна през месец април 1994 година като директория на уеб сайтове. Днес търсачката се нарежда на трета позиция с 13% дял от търсенията в мрежата.

 

4. Ask

Ask или както беше известна преди време Ask Jeeves е основана през 1996 година от разработчиците Гарет Грюнер и Дейвид Уортън от Бъркли. Ask е замислена като услуга, способна да възприема заявките на естествен език. Плюс това, в резултатите от търсенето се показваха не само страниците, попадащи в базата данни при автоматичното обновяване, но и линкове, подбрани ръчно. Днес търсачката се ползва от 3% от потребителите на интернет.

 

5. AOL Search

AOL Search е продукт на AOL или America Online, който е един от най-старите сайтове в мрежата. Тя е основана май 1985 година от Тим ​​Армстронг – един от най-старите, доставчиците на електронни услуги.

 

6. Blekko

Blekko е разработена от бивши служители на Google. Търсачката има за цел да освободи потребителите от спама в интернет.

 

7. Wolframalpha

Wolframalpha или Computation Knowledge Engine е разработена от Wolfram Alpha през 2009 година. WolframAlpha използва своя база данни, за да дава отговор на зададените от потребителите въпроси. 

 

8. DuckDuckGo

DuckDuckGo е разработена от Габриел Венберг през 2008 година. Нейната репутация е на търсачка, която не записва личните данни на потребителите.