Сигурно сте попадали в ситуации, в които имате усещането, че сте наблюдавани. По света има хора, които се чувстват така, сякаш някой постоянно ги следи. В миналото, такива хора са били съветвани да оставят страховете си и да продължат с живота си, а в по-тежките случаи са били диагностицирани с някакъв вид параноя и с това се е приключвало.

 

Днес обаче, благодарение на развитието на технологията става видно, че страховете ни за това че сме наблюдавани не са само плод на нашето въображение, но е самата истина тъй като ние сме наблюдавани – както в дома, така и на работното място.

 

От онлайн рекламодатели и хакери до правителствени служби и различни държавни агенции на чуждестранни държави, всеки се опитва да следи какво се случва с нас. От New York Times твърдят, че в тази насока нещата няма да се оправят, а само ще стават още по-зле.

 

По-осведомените потребители обикновено казват, че знаят за какво става дума и могат да изброят всички джаджи, за които има опасения, че ни наблюдават. Едва ли обаче сте се замисляли колко невероятни начини има за намеса в живота ви. Вижте най-неочакваните неща, които ви следят без да знаете.

 

1. Вашият автомобил

Някои може и да не знаят, но от 1 септември 2014 година производителите започват да инсталират черни кутии на всяка нова кола. Те ще записват информация за движението на автомобилите като скорост, посока на движение, спиране, и всичко което става около колата няколко секунди преди катастрофа, в това число и дали шофьорът носи предпазен колан. По този начин следователите ще знаят точно какво се е случило, а няма да се опитват само да събират факти от свидетелски показания.

 

Това изглежда като нещо добро за хората, които смятат, че ако са невинни ще могат да докажат правотата си по-лесно. Проблемът обаче е в това, че в крайна сметка тази черна кутия може да донесе повече вреда за личната неприкосновеност на собственика на автомобила, отколкото полза, поради факта, че в комбинация с GPS данните тя ще може лесно да записва цялата история на шофирането.

 

 

Има дори предложения в бъдеще застрахователните премии да се определят от това колко километра реално сте шофирали през годината, което също изглежда само по себе си нещо полезно. Какво ще стане обаче ако тези данни бъдат откраднати от хакери? Няма ли личната ни сигурност да бъде застрашена от недобронамерени хора? Измамите с автомобили днес се простират до изнудване на невинни шофьори на пътя за „откуп“ при инсценирани злополуки. Какво бъдеще можем да очакваме ако колите станат по-контролируеми от технологична гледна точка?

 

При проведени запитвания по темата болшинството от участниците в проучванията са отговорили, че просто няма да си купуват кола произведена след 2013 година. Но знаехте ли, че черните кутии отдавна се използват от някои производители без това да бъде официално оповестено?

 

Освен това, ние не можем да бъдем сигурни доколко големите компании са нарушавали неприкосновеността на нашето лично пространство в преследване на тестове и събиране на информация за експлоатацията на продаваните от тях коли. Така че има голяма вероятност в един бъдещ момент, при налагане на общ европейски закон за движението по  пътищата например, да се окажете в ситуация при която черната кутия на вашия 5-годишен автомобил да бъде официално обявена в експлоатация.

 

Успокоението все пак е, че според специалисти наличието на черна кутия трябва да е описано по някакъв начин в ръководството на автомобила. Дали всички собственици обаче знаят какво се крие зад всеки технологичен термин, който е използван от производителя е друг въпрос. По-важното е, че черните кутии в автомобилите са една бързо приближаваща се възможност, която с навлизането на автомобили без шофьор по пътищата просто ще станат реалност.

 

2. Вашите любими места за пазаруване

Всеки път, когато използвате кредитна карта, въвеждате телефонен номер за обратна връзка, попълвате карта за промоции или извършвате други подобни действия при безкасово разплащане в магазин, вашите данни отиват в една база данни. По този начин, при пазаруване, управата на магазините знае за вас повече, отколкото предполагате.

 

Още през 2012 година в САЩ имаше един куриозен случай, който показва колко опасна за личната ни сигурност може да бъде тенденцията, при която големите търговски вериги проучват клиентите си. Една голяма търговска верига беше изпратила талони за промоция на бебешки стоки на шестнайсетгодишно момиче. Родителите били в шок, още повече, че се оказало, че дъщеря им наистина е бременна. Оказва се, че „предсказанията“ на софтуера и анализаторите на търговската верига безпогрешно са „познали“, че момичето е наистина бременно.

 

Големите търговци имат екипи, които обработват информация от милиони потребители всеки ден и те са успели да анализират абсолютно точно датата на важното събитие на базата на предишни покупки. Представете си обаче какво още могат да „открият“ те за вас на базата на вашите политически пристрастия, вярвания, възгледи, здраве, връзки с други хора и така нататък?

 

Мисълта е наистина плашеща, още повече че всеки бизнес усилено разработва стратегии за „опознаване“ на своите потребители, за да знае кога и какви промоции да им предлага. Какво ще стане обаче когато тези стратегии напреднат още повече? Имат ли големите магазини начини за опазване на тази информация от злонамерени служители? А какво ще стане ако хакери или крадци на самоличност се докопат до информацията? В развитите страни, кражбата на самоличност е голям проблем, а с темповете на обвързването ни с Европейския съюз това скоро може да стане проблем и за нас.

 

3 Вашият доставчик на интернет

Ако има някъде по света организация, която знае винаги какво правите докато сте онлайн, то това несъмнено е вашият доставчик на интернет услуги. Не че е задължително собственика на тази компания да е създал бизнеса си единствено с тази цел - да шпионира клиентите си, но поради дейността на фирмата се знае кои уеб сайтове разглеждате във всеки един момент. И така, вашият интернет доставчик, „по подразбиране“ ви „следи“ в интернет. А информацията за това какво правите онлайн, по различни бизнес причини, се записва.

 

Някои интернет доставчици съхраняват информация за интернет трафика на своите клиенти в продължение на няколко месеца, а други за година или повече. И, разбира се, всеки интернет доставчик е задължен да предостави тази информация на  правоохранителните органи, ако тя бъде поискана. Така че имайте едно наум когато ползвате интернет в дома си.