Вероятно не знаете, но първите експерименти с технологиите за 3D принтиране са проведени още през 80-те години на миналия век. През последните десетилетия тази иновация претърпя невероятна еволюция и е все по-близо до възможността да промени изцяло начините на производство и цялата индустрията. Само за няколко месеца видяхме премиерата на множество нови атрактивни модели, които стават все по-функционални и евтини.

 

От своя страна идеята да използваме компютъра си, за да отпечатаме разнообразни обекти изглежда едновременно футуристична и донякъде плашеща. Независимо от мнението ви по темата 3D принтерите подобряват непрестанно възможностите си и е само на въпрос на време те да имат все по-осезаемо присъствие в ежедневието ни. От BusinessInsider сега публикуваха списък с най-странните неща, които вече са произведени с тази технология.

 

1. Пица

Анян Контрактор е името на инженер, който получи финансиране от $125 хил., за да разработи принтер, който може да произвежда любимото ни италианско ястие. Уникалният проект е дело на него и учени от NASA, чиято идея е така да намерят начин как да произвеждат по-евтина храна за астронавтите. Устройството бе създадено в края на 2013г. и позволява да се създаде пица, като се поставят отделни слоеве от различните съставки.

 

1.1_400_74

 

2. Грим

Студентът от Harvard Business School, Грейн Чой е човека, който създаде 3D принтера The Mink, превърнал тази идея в реалност. Moделът се свързва с домашния ви компютър и позволява да избирате различни цветове и с помощта на допълнителен софтуер създава желания от вас грим.

 

1.2_400_72

 

3. Китара

Eкип от специалисти на ODD Guitars вече създадоха принтер, който е в състояние да отпечатва висококачествени материали за популярния музикален инструмент. Самият производствен процес се казва Selective Laser Sintering и с него бе създаде първата функционираща 3D китара в света.

 

1.3_400_06

 

4. Пистолет

Компанията Solid Concepts изненада всички преди няколко месеца, когато обяви, че е успяла да разработи първия работещ метален пистолет с технология за 3D принтиране. След това тя демонстрира възможностите му на публично събитие, където успешно бяха изстреляни с него над 50 куршума.

 

1.4_400_83

 

5. Къща 

Mнозина потребители смятат, че 3D принтерите могат да отпечатват само малки обекти, но всъщност това не е вярно. Трябва да отбележим, че вече бяха създадени няколко къщи по цял свят, а най-интересният проект в тази сфера е на китайската компания WinSun Decoration Design Engineering Co., които успяха да използват тази иновативна технология, за да създадат 10 къщи само за едно денонощие.

 

1.5_400_65

 

6. Злато

Дизайнерското студио Nervous System откри как да произвежда злато като използва технологии за 3D принтиране, което е доста впечатляващо. Още по-интересното е, че те оптимизират този процес за създаването на обекти с най-прецизни детайли, като истински бижута.

 

1.6_400_40