Компютрите в крайна сметка ще докажат, че са по-умни от човечеството. Повечето от случаите, в които това е било очевидно са супер скоростите и милиардните операции и изчисления, които суперкомпютрите могат да постигнат.

 

Какво са всъщност суперкомпютрите? Гигантски големи машини, които свързват множество малки процесори. Те са не само бързи, но и изключително ефективни при определени задачи. Ето защо, решихме да ви представим няколко от най-мощните суперкопютри в света.

 

 

 

 

 

1. Hopper

Този суперкомпютър носи името на адмирал Грейс Хопър, пионер в областта на софтуера и програмните езици, и е създаден 2010 година. Намира се в Министерството на енергетиката на САЩ, National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC). Hopper има изчислителна мощност от 1,05 петафлопа и се използва за научни изследвания в областта на енергетиката.

 

hopper-nersc_400

 

2. Tsubame 2.0

Този суперкомпютър е създаден 2010 година и се намира в Institute of Technology вТокио. Той е 12 пъти по-бърз от предишните шампион на страната, собственост на Националната атомна енергийна агенция на Япония. Компютърът се използва от учениците за университетските изследвания и малък брой независими потребители в Япония. Tsubame има изчислителна мощност от 1,2 петафлопа.

 

fastest-supercomputer-2_400

3. Nebulae

Nebulae е един от най-универсалните суперкомпютри в света. Начинът, по който той е създаден, позволява да бъде настроен за изпълнението на различни задачи, по-лесно, отколкото всеки друг суперкомпютър. Създаден е през 2009 година, и се намира в National Supercomputing Centre, Китай. Nebulae има изчислителна мощност от 1,2 петафлопа.

 

fastest-supercomputer-3


4. Jaguar

Jaguar е най-добрият американски суперкомпютър и втория най-бърз в света. Изработен е през 2005 година и има изчислителна мощност от 1,75 петафлопа. 80 % от ресурсите на Jaguar са възложени на Проекта за иновации и компютърно въздействие на Министерстовото по енергетика.

 

fastest-supercomputer-4_400

 

5. Tianhe-1A

Tianhe-1A е най-бързият китайски компютър. Той е създаден през 2010 година и има изчислителна мощност от 2,507 петафлопа. Tianhe се използва за извършване на изчисления за петролни изследвания и симулация на самолети.

 

fastest-supercomputer-5_400

 

6. Blue Gene/Q "Mira"
Blue Gene/Q "Mira" е четири по-бърз от всички останали суперкомпютъра, и има изчислителна мощност от 10 петафлопа. Mira ще заработи от 2012 година и ще се използва като изчислителна мощ за проучване на изменението на климата, проектиране по-ефективни батерии за електрическите автомобили и разглеждане на еволюцията на Вселената.

 

fastest-supercomputer-6_400


7. Quantum Computer

На теория, квантовите компютри ще могат да обработват безкрайни изчисления. Това ще са компютри с буквално неограничена власт и капацитет. През януари тази година, светът направи голяма крачка в тази посока, когато физици от Оксфордския университет представиха успешен тест на квантов чип.

 

fastest-supercomputer-7_400


8. ExaScale комппютри

Exascale компютърните системи ще използват до 1 милона ядра и 1 милиарда процеса, и ще предоставят 1000 пъти по-висока производителност, спрямо днешните най-бързи суперкомпютри. Върховите постижения при „exascale” изчисленията биха означавали възможност да се симулират много сложни системи, като например процесите в човешкото тяло, или климата на Земята, които днес не могат да бъдат копирани с точност. Ако компютърната индустрия успее, това може да означава намиране на лечение за болести или по-добро прогнозиране на природни бедствия. Прогнозите са за успешен старт на ExaScale комппютри в периода 2018-2020 година.

 

fastest-supercomputer-8_400