Eiji Tsuburaya (Ейджи Цубурая) е японски режисьор, който придобива невероятна популярност със своите уникални за времето си специални ефекти и е един от създателите на Годзила. Днес Google отбелязват 114 години от рождението на Ейджи Цубурая с интересно лого на своята начална страница. През своята дълга и впечатляваща кариера той създава много легендарни военни филми, сред които The Imperial Way of Japan, Naval Bomber Squadron, The War at Sea from Hawaii to Malaya и др.

 

Eто и няколко любопитни факта за живота на Eiji Tsuburaya (Ейджи Цубурая), които вероятно не знаете:

 

1. САЩ използват негова снимка за пропаганда след нападението на Пърл Харбър

Специалните ефекти без никакво съмнение са най-мощния визуален инструмент, който Цубурая използва в своите филми. Един от кадрите, който той заснема, за да пресъздаде нападението над Пърл Харбър е толкова реалистична, че след това е използвана като истинска от американската армия редица в редица материали за пропагандни дейности по време на Втората световна война.

 

2. В Япония са кръстили собствена линия саке в негова чест

Пивоварна в родния град на Ейджи Цубурая, Нихонмацу създават собствена серия саке в негова чест, която се отличава с най-високо качество и е произведена от специална реколта ориз. Вдъхновени от неговите филми те измислят сложни истории с чудовища и извънземни, с които да промотират напитката на своите клиенти.

 

3. Цубурая става католик, заради съпругата си 

Той се среща за първи път с бъдещата си съпруга, Масано Араки през 1929г. по време на работна среща в Токио, когато той работи като оператор в Shochiku Kyoto Studios. Само година по-късно те сключват брак и имат трима синове, а след това Цубурая приема католическата вяра заради нея.

 

4. Мечтата му е да създаде филм, който да се конкурира с Кинг Конг

Самият той споделя, че когато за първи път е гледал този филм е останал силно впечатлен и това е лента, която няма да забрави до края на живота си. През цялата си кариера той винаги е бил воден от идеята да създаде подобно чудовище в някой от своите бъдещи проекти. През 60-те години на миналия век Цубурая работи във филми като King Kong Escapes и King Kong vs. Godzilla.