В продължение на няколко години Apple се надбягваха с целия IT свят в желанието си да определят правилата на играта в един изцяло нов пазар, този на мобилните устройства. Техните iPhone и iPad преоткриха начина, по който използваме мобилните телефони и преносимите компютри.

 

И докато потребителите се надпреварваха да купуват продуктите на Apple, специалистите се опитваха да гадаят какво ще е бъдещето на технологичната индустрия. Нещата се промениха едва когато Samsung решиха да се намесят на пазара за смартфони като разработиха цяла продуктова гама от смартфони с големи дисплеи и въпреки че пазарът на таблети беше много актуален, за известно време и той дори „замря“.

 

В резултат на това прирастът на доходи на Apple от продажби на iPhone и iPad се срина и всички започнаха да се питат какво става с Apple. Е, истината е, че нищо лошо не беше станало, просто хората не осъзнаваха, че компанията продължава да прави нещата така както ги вижда.

 

Въпреки това шумотевицата около Apple поутихна и хората като че ли забравиха колко много е направила тази компания. Apple все още е гигантска компания, подобна на която едва ли ще видим отново. За да ни напомнят колко велики са Apple, от Business Insider ни предлагат някои умопомрачителните факти за бизнеса на компанията.

 

1. Apple генерира $ 43,7 милиарда oт продажби през първите три месеца на 2014 година. Това е повече от Google, Amazon и Facebook, взети заедно.

 

2. Apple са генерирали $ 26 милиарда от продажбите на iPhone. За същия период Microsoft са генерирали общо $ 20,04 милиарда. Очевидно iPhone се разраства по-бързо от Microsoft.

 

3. От продажбите на iPad Apple са генерирали $ 7,6 милиарда. За сравнение за същия период Facebook са генерирали $ 2,5 милиарда приходи.

 

4. iTunes на Apple генерира $ 4,57 милиарда. За последните 12 месеца, Netflix генерира $ 4,37 милиарда.

 

5. Нетната печалба на Apple е била $ 10,2 милиарда за първото тримесечие на тази година. Това е повече от онова, което Amazon е спечелила през цялото си 20-годишно съществуване. За периода от 2003 година (първата година, в която Amazon реализира печалба) до края на 2011 година Amazon съобщават за общо $ 5 милиарда приходи.

 

6. Apple разполага със $ 150,6 милиарда в брой. Ако компанията реши, тя може да си купи Facebook или Netflix, Tesla, Twitter, Dropbox, Pandora и Spotify. След това Apple все още ще има $ 59 милиарда в брой, за да ги похарчи за нещо друго.

 

7. Apple вече регистрира 800 милиона iTunes aкаунта. Така компанията притежава данни за 800 милиона кредитни карти. Няма друга компания в света с такава база данни.

 

8. Samsung продават два пъти повече телефони в сравнение с Apple, но генерират същата сума приходи, както и много по-малка печалба.

 

9. Apple смятат, че ще регистрират 60 милиона нови потребители през последните шест месеца. Twitter, която е безплатна услуга, добави само 23 милиона нови потребители през последните шест месеца.

 

10. Apple генерира $ 9,3 милиарда приходи от Китай. Очакванията са следващото тримесечие, Apple да направи повече продажби в Китай, отколкото в Европа.