Бъдещето изглежда мрачно. С нарастването на човешката популация все повече и повече градове стават пренаселени. Затова и архитекти, и дизайнери търсят алтернативни начини да се създаде нова инфраструктура, която напълно естествено се отправя към небето под формата на небостъргачи, разбира се.

 

Тези небостъргачи са не само с дизайн, който предизвиква границите на архитектурните познания, но са чудесни примери за сгради с много механизми за рециклиране на отпадъци, използване на природни ресурси, оптимизиране на пространството, използване на естествена слънчева светлина и много други.

 

От Mashable ни предлагат списък с най-шеметните футуристични концепции за небостъргачи, които имат всички данни да се превърнат в забележителни красиви маяци в големите градове.

 

1. Tour Triangle

Тази стъклена пирамида има височина 180 метра и е в състояние да постигне висока енергийна ефективност. В сградата се използва естественото осветление. По този начин в нея се генерира четири пъти по-малко използване на въглероден диоксид, отколкото в останалите сгради с подобен размер.

 

8________-1_400_03

 

2. Плаващи обсерватории

Палубите за наблюдение ‘плуват’ нагоре-надолу отстрани на конструкцията по подобие на балоните пълни с хелий. Всяка палуба може да побере между 50 и 80 души и е направена от лек материал, за да може да се осъществи гладкото пътуване нагоре и надолу по структурата. Дизайнът на небостъргача прилича на дърво с движещи се листа.

 

8________-2_400_04

 

3. Футуристичен небостъргач

Основната цел на тази концепция създадена от Крисчан Хох е да насочи пешеходния поток във вертикала вместо по хоризонталата. Тази футуристична постройка включва жилищни площи, офис площи, паркове и други съоръжения.

 

8________-3_400_05

 

4. Окачени градски небостъргачи

Този проект е базиран на масивна система за окачване, имащ за цел да се пестят земни площи. Тези небостъргачи ще се издигат високо на океана и ще използват генератори на биомаса за генериране на електричество.

 

8________-4_400_04

 

5. Небостъргач от пиксели

Тази сграда се състои от 3866 кубове с еднакъв размер, но с различна степен на прозрачност. Кубовете позволяват на сградата да използва естествената светлина.

 

8________-5_400_04

 

6. Аерохотел

Руският архитект Александър Асадов се възползва от феномена на глобалното затопляне и повишаването на морското равнище и предложи концепция за аеро хотел, която може да се реализира над вода. Проектът включва основен корпус с диаметър от 200 метра, който се крепи от спици, наподобяващи на велосипедно колело. Зелените насаждения в централния корпус дават възможност да се формират висящи градини над водата. Достъпът до този „въздушен хотел“ ще се осъществява по въздушен или воден път.

 

8________-7_400_04

 

7. Летящ небостъргач

Как ви звучи идеята да живеете в летящ небостъргач? Тази сграда може буквално да ‘плува’ по въздуха  с помощта на балони пълни с хелий и витла, задвижвани от слънчевата енергия. Дъждът се улавя и пречиства през специални филтри, за да се превърне в питейна вода.

 

8________-7_400_05

 

8. Crescent Moon Tower

Този интересен проект е на път да бъде осъществен в Дубай. Екипът от архитекти работил по проекта е избрал формата на полумесец, който е символ в ислямския свят.

 

8________-8_400_06