Историците разказва различни любопитни истории за изчезнали в древността градове.  Един град се смята за "изчезнал", когато е изоставен от жителите си или опустошен от природни бедствия или военни действия.

 

Тези градове са интересни, защото са като капсула на времето, чакаща да бъде открита за да разкаже за живота на една древна цивилизация. Въпреки че много от тези места наистина са преоткрити, други никога не са били намерени и са се превърнали в легенда.

 

Тези изгубени градове и до днес занимават съзнанието на съвременните хора и развихрят въображението им, така че сигурно ще ви е интересно да видите списъка на New York Times с най-загадъчните изчезнали древни градове.

 

1. Мачу Пикчу

Мачу Пикчу е може би най-загадъчния древен град. Изолиран в близост до долината Урубамба в Перу, този град е бил необезкояван стотици години. Мачу Пикчу става популярен едва през 1911година, когато американският историк Хирам Бингам го открива. Повечето археолози смятат, че Мачу Пикчу е построен по време на царуването на императора на инките Пачакути (1438 – 1472 г.). Неговите главни здания са Интихуатана, храма на слънцето и стаята с трите прозореца. Те са разположени в свещената област на Мачу Пикчу.  

 

-___-1_400_30

 

2. Атлантида 

Атлантида е легендарен град, чието съществуване и местоположение все още не може да бъде определено. Според легендата островът е бил много плодороден, имало е дворец в центъра и е бил ограден от редуващи се пояси земя и вода. Атлантите били почтени хора. С времето обаче все по-малко приличали на богове и все повече на обикновени хора, станали войнствени и алчни. После за един ден и една нощ след серия земетресения Атлантида изчезва в дълбините на морето. Интересът към Атлантида започва с Платон. Около 360 години преди Христа той пише книга за изгубения континент Атлантида в две части под формата на философски диалози между Тимей и Критий.

 

-___-2_400_29

 

3. Помпей

Римският град Помпей е бил разрушен на 24 август 79 г. от намиращия се в близост до него вулкан Везувий. На този ден той изригва с такава мощ, че тоновете изхвърлена вулканична пепел погребват под себе си 20 000 нищо не подозиращи хора. След това бедствие, руините стояли необезкоявани 1700 години, преди да бъдат случайно преоткриту през 1748 г. от работници които строяли дворец на краля на Неапол. По ирония на съдбата, опустошението, причинено от Везувий всъщност станало причина Помпей да бъде най-големият съхранен до днес античен град, в който докато вървите по улиците му, можете в реално време да посетите къщите и магазините на хората, които са живели тук преди повече от 2000 години.

 

-___-3_400_30

 

4. Мемфис

Основан през 3100 г. пр.н.е., Мемфис е столица на древен Египет и административен център на цивилизацията в продължение на стотици години, преди да бъде изоставен поради възхода на Тива и Александрия. В своя апогей, град Мемфис е имал население от повече от 30 000, което го прави най-големият град на древността. В местността са открити останките от храма на Птах и Апис, както и няколко статуи, в това число и две двуметрови статуи от алабастър на Рамзес II.

 

-___-4_400_31