Картите са се ползвали от хората в продължение на столетия и можем уверено да твърдим, че те са белегът, по който разпознаваме появата на цивилизован живот на Земята. Би било твърде елементарно обаче да кажем, че хората са създали картите поради опасенията, че могат да се изгубят.

 

Ако се замислим, картите предлагат комплексни и сложни системи от знания и са на практика контейнери с архивирана информация от отделни области на човешкото познание.

 

Няма да е пресилено ако кажем, че картите са толкова разнообразни, че видовете им варират от причудливи до странни и, че те са променили света и как ние гледаме на него. Затова предложенията на Top Tenz за най-древните карти останали до днес са от особено значение.

 

1. Туринският папирус (1150 г. пр.н.е.)

Туринският папирус е най-старата топографска карта, оцеляла до наши дни. Той е бил създаден, за да се ползва от Рамзес IV. На него са посочени първите рудници в Нубия завладени от египтяните. Точно в Нубия се добивали през древността най-големите количества злато. Може би именно по тази причина египтяните са наричали златото ‘нуб’.

 

-____-1_400_34

 

2. Карта на познатия свят на Ератостен "(194 г. пр.н.е.)

 

Най-известната библиотека в историята е Александрийската библиотека. Нейната слава се дължи на факта че една от първите и най-големи библиотеки но и до голяма степен на това че много известни хора са я посещавали. През 2 век пр.н.е. неин главен библиотекар е Ератостен, който освен да реди книги по рафтовете е бил и учен, и философ.

Ератостен използвал достъпа си до библиотечните ресурси за да изчисли наклона на Земята около оста ѝ, както и продължителността на слънчевата година и разстоянието до Слънцето. После използвал тези изчисления за да създаде система, която по-късно става известна като система от ширини и дължини, за да отбележи относителната позиция на различните места и да изобрази света на карти.

 

-____-2_400_34

 

3. Световната карта на Хайнрих Хамер (1490 г.)

Това е първата карта, на която света е изобразен като кръг, въпреки че както ще се убедите сами, тя не изобразява точно света такъв какъвто го знаем днес. Има една популярна теория, според която тази карта е била използвана от Христофор Колумб, за да убеди испанците че ще успее да стигне до Индия, ако плава запад.

 

-____-3_400_33

 

4. Световна карта на Меркатор (1569 г)

Герардус Меркатор е фламандски картограф, известен с изработената от него карта на света в меркаторова проекция. Тя не е особено точна, но е била проектирана специално като помощно средство при корабоплаванията и като такава точността била жертвана в името на практичността.

 

-____-4_400_40

 

5. Геоложка карта на Англия, Уелс и Южна Шотландия (1815 г.)

Уилям Смит е създателят на първата геоложка карта. През голяма част от историята, теолози и религиозни учени са настоявали, че светът е създаден някъде между 8000 г. пр.н.е. Теорията за нашата млада земя обаче не се приемала от учените.

Тогава геологът Уилям Смит създал геоложката карта на Великобритания която показва някои пукнатини в теорията за младата земя. Неговата карта разкрива, че основната скала на острова прилича на многопластова торта, която се е създавала милиони или дори милиарди години. Натуралистите като Дарвин се възползвали от това и създали свои теории на еволюцията.

 

-____-5_400_30