Set-Top Box (STB) е термин, с който се обозначават компактни устройства, разполагащи с вграден тунер, позволяващ да ги свързвате към телевизорите си, а също да стриймвате съдържание от интернет.

 

Популярността на тези джаджи се увеличава успоредно с продажбите на смартфоните и таблетите, тъй като можем лесно да синхронизираме любимите си филми между тях и да ги гледаме на по-големите екрани в домовете си.

 

Ако се интересувате от покупката на такъв модел веднага ще забележите, че на пазара се продават изключително много продукти в този клас. По този начин несъмнено ще изпаднете в ситуация, в която се чудите точно кой от тях е най-подходящ за нуждите ви. Именно заради това от Lifechaker решиха да улеснят този процес, като насочат вниманието ни към най-атрактивните Set-Top Box модели, които можете да купите днес. Ето и кои са те:

 

1. Roku 3

Последното поколение на устройството безспорно е една от най-добрите джаджи за стриймване на съдържание, която ще откриете на пазара. Roku 3 поддържа Dual-Band Wi-Fi и работи с разнообразна колекция от приложения на компанията и се продава с допълнително дистанционно, което има стандартен 3,5-милиметров аудио жак.

 

Опциите за свързване включват Ethernet, USB и HDMI портове, както и слот за SD карта и компактния модел е оптимизиран за работа с последното поколение HD телевизори на пазара. Благодарение на него ще имате достъп до хиляди канали в Amazon, HBO Go, YouTube, Spotify и други популярни онлайн услуги. В момента Roku 3 може да бъде купен от мрежата на Amazon за приблизително €63.

 

2. Аmazon Fire TV

Компанията представи собствено Set-Top Box устройство преди няколко месеца и вече се радва на голяма популярност сред потребителите. Компактният модел може да се свързва с HD телевизори и е най-лесния начин да се забавлявате на мултимедийното съдържание от услуги като Amazon Instant Video, ESPN, HBO и да избирате от над 200 хил. телевизионни шоута и филми, милиони музикални парчета и стотици игри.

 

Устройството има четириядрен процесор, 2GB памет, графичен процесор и е оптимизирано за видео с  Full HD резолюция и поддържа аудио технологията Dolby Digital Plus. Аmazon също така предлага и допълнителен геймърски контролер към него, а в момента цената на Fire TV e €74.

 

3. Google Chromecast

Chromecast има размерите на стандартно USB флаш устройство и разполага с вграден HDMI порт, с който го свързвате директно към телевизорите си. Джаджата може да стриймва съдържание от вашия смартфон или таблет с Android OS и iOS, като работи и с много приложения, които са създадени специално, за да подобрят функционалността му. Техния брой непрестанно расте, тъй като Google влага много усилия в опита си да създаде мащабна екосистема от заглавия за Chromecast. Другото му предимство е, че това е най-евтиното стрийминг устройство от четирите, тъй като може да е ваше срещу сума от едва €26.

 

4. Аpple TV

Устройството на компанията е едно от най-продаваните в този сегмент, а един от малкото му недостатъци е, че работи единствено със смартфоните, таблетите и компютрите на Apple. Джаджата е достатъчно мощна, за да синхронизира съдържание между телевизорите и iOS моделите или с всеки продукт, който поддържа AirPlay. Аpple TV предлага стотици канали и допълнително приложения за стриймване на филми или телевизионни предавания от интернет, а също HBO Go, Disney, Vimeo, ESPN, YouTube и др. Интересният продукт на технологичния гигант вече е в продажба и може да го купите за приблизително €69.