Дори и да не сте изпадали в подобно положение преди това, трябва да знаете че ако вашето Android устройство липсва или е откраднато, първото нещо, което трябва да направите е да запазите спокойствие. Има страхотни приложения, които могат да ви помогнат да си върнете своя смартфон или поне да запазите личните си данни от кражба.

 

Някои от тези приложения имат функционалност, която може да ви помогне да откриете телефона, като го задействате да звъни, да изпрати своето GPS местоположение или ако се налага – да изтрие данните ви дистанционно. А ако и това не ви е достатъчно, в случаите когато става въпрос за кражба можете да снимате извършителя или да запишете аудио с микрофона на телефона.

 

Не забравяйте обаче, че в повечето случаи тези приложения трябва да бъдат предварително инсталирани. От PC Mag ни предлагат пет от най-популярните приложения за Android, с които можете да проследите изгубено или откраднато Android устройство.

 

1. Where’s My Droid

Безплатното приложение Where’s My Droid ще ви помогне намерите телефона си ако не знарте къде е. Можете да му изпратите текстово съобщение и телефонът ви ще започне да звъни дори и да е настроен на тих режим), а вие самите ще получите друго съобщение с GPS координатите на телефона. Като алтернатива можете да управлявате дистанционно телефона си като го свържете към опцията Commander. Where’s My Droid предлага също и Pro версия, която ви позволява да правите снимки с камерата, да заключвате дистанционно телефони или да го изтривате отдалечено, за да опазите личните си данни от злоупотреба.

 

2. Plan B

Ако не сте инсталирали никакво проследяващо приложение преди да изгубите телефона си, безпланото Plan B ще бъде вашият личен „спасител“. Plan B е Android приложение от Lookout Labs, к оето може да локализира вашия смартфон с помощта на GPS, а след това да ви изпрати местоположението му на вашия Gmail Inbox . При някои смартфони, Plan B може да активира GPS-а на телефона и след това да ви актуализира за неговото местоположение на всеки 10 минути. За телефони, които нямат такава поддръжка можете да изпратите текстово съощение от друг телефон и подробности за местположението на липсващия телефон ще бъдат изпратени до вашия имейл. При липса на връзка с интернет, софтуерът ще ви изпрати местоположението чрез SMS.

 

3. Android Lost Free

Това безплатно приложение е не само идеално за намирането на изгубен телефон, но върши работа и за „наказание“ на крадеца (нещо, което той напълно заслужава). Можете да активирате (чрез SMS или интернет ) алармата да звъни с мигащ екран, да активирате и деактивирате GPS, 3G, и Wi-Fi, да изтриете отдалечено SD картата и да видите последноите номера, на които е звънено. Приложението ви позволява да правите снимки от смартфон камера (предна и задна ) и да издавате команди от високоговорителя посредством „заповеди“ в текстови съобщения. А ако SIM картата бъде сменена с друга ще бъдете уведомени по електронната поща. Това приложение може да се използва дори и след като сте загубили вашия смартфон тъй като е скрито при стартиране на телефона, за да не бъде деинсталирано.

 

4. SeekDroid Lite

Безплатна и Pro версия за $ 2,99 на месец. Приложението има всички стандартни за този вид софтуер функции – дистанционно заключване и изтриване, SMS активиране, аларма дори и когато телефонът е в тих режим, и опция за активиране на GPS. Можете също така да изтеглите най-новите разговори при това дори без SIM картата да е в телефона. Pro версията ви позволява да следите движението на откраднатия смартфон по географска карта. Можете също така да получите защита за множество устройства и да получавате  уведомления ако напуснат определена площ. Това е идеален вариант за случаите, в които имате деца.

 

5. AntiDroidTheft

Това е един обикновен начин за предпазване от кражба, който ви позволява да намерите своя телефон чрез GPS, да проследявате промените, направени на SIM картата и да видите снимките, които са били направени със смартфона.