Всеки ден използваме приложения, но все още има такива, за които никога не сме чували, а между тях има истински скъпоценни находки. Ето защо малко полезни съвети в тази насока няма да са излишни на никога, смятат от PC World.

 

По тази причина от медията са съставили списък със 7-те важни Windows приложения с отворен код, за които е добре да знаем, че съществуват. Вярно е, че повечето хора свързват програмите с отворен код с Linux, но има и доста приложения за операционната система Windows, разработени и поддържани от общността за разработване на софтуер с отворен код.

 
Преди да продължите да четете по-надолу може би ще ви бъде полезна и информацията,  която ще откриете в статиите: ‚Кога не трябва да се използва софтуер с отворен код‘ и ‚5 програми с отворен код, които са много ползни за бизнеса‘.

 

1. WinDirStat

WinDirStat (или Windows Directory Statistics) е програма, която предлага разнообразие от статистически производни таблици за анализ на това как се използва диска на дадена система. По подразбиране файловете, които заемат най-голяма част от диска ви са оцветени в синьо, вторите – в червено, а третите – в зелено. Тези настройки лесно могат да бъдат променени от менюто. След като разберете какво заема най-много място можете да решите как да спестите пространство.  

 

2. Wireshark

Wireshark е безплатен анализатор на мрежови протоколи с отворен код. Той се използва за както за анализ и отстраняване на проблеми в мрежата, така и за разработка на софтуер и комуникационни протоколи.

 

3. PuTTY

Този списък няма да бъде пълен ако не споменем PuTTY, който е един от най-широко използваните терминални емулатори. С помощта на PuTTY може да се осъществи връзка с отдалечена система и след успешна идентификация на потребителя да се осъществи контрол върху системата с помощта на текстови команди.

 

4. Nmap

Nmap е инструмент за мрежово изследване и одит на сигурността. Nmap често се използва за одит на сигурността, по-специално за откриване на отворени портове и на слабите места, но много системни администратори го използват за следене на това, което се случва в тяхната мрежа. Nmap използва IP пакети в „суров“ вид, за да определи кои хостове от мрежата са достъпни, какви услуги (име на приложението и версия) те предлагат, на какви операционни системи работят, какъв тип филтър за пакети/firewall използват и много други.

 

5. ClamWin

ClamWin е антивирусен инструмент за Windows, базиран на ClamAV за операционната система Linux. ClamWin предлага всички стандартни функции, които има един антивирусен инструмент, а също и Explorer и Outlook интеграция. Единствената разлика между ClamWin и конкуренцията е, че той не сканира в реално време. Ако искате сканиране, различно от заложеното, ще трябва ръчно да сканирате файловете за вируси.

 

6. 7-Zip

 

7-Zip е програма, която може да ви спести доста главоболия и време, разбира се. 7-Zip e отличен архиватор, поддържащ повечето обичайни формати за архивиране, както и свой собствен самоархивиращ се формат .7Z (.z). Тетвайте 7-Zip и ще се чудите защо професионалните и скъпи версии на тази програма не са толкова добри колкото нея.

 

7. Audacity

Audacity е невероятен софтуер за запис и редактиране на звук. Можете да го използвате, за да записвате звук, да конвертирате аналогови към цифрови записи, да режете, копирате, монтирате, променяте скоростта и да импортвате и експортвате множество формати. Можете също така да изчиствате шум и да добавяте ефекти.