Ако следите технологичните новини навярно ви е направило впечатление, че непрекъснато се говори за опасностите от зловреден софтуер и заплахата която грози  нашите компютри, лаптопи, смартфони и таблети.

 

Според ежедневните доклади ние имаме за какво да се притесняваме – устройствата ни са под постоянната заплаха на вируси, троянски коне, рекламен софтуер, червеи, инструменти за наблюдение и шпионски софтуер.

 

Част от проблема обаче е, че хората, които говорят за този вид заплаха са част от компаниите, които продават антивирусен софтуер и не всичко, което се казва в тези новини е самата истина.

 

Да, заплаха има и е факт, че през 2013 година на ден са били регистрирани по 82 000 нови заплахи, според доклад на Panda Security. Вярно е също така, че имаме нужда от надежден софтуер за сигурност на нашите компютри, лаптопи, смартфони и таблети, но повечето потребители просто са объркани и не знаят трябва ли да плащат, за да са в безопасност.

 

Дали скъпият пакет за защита обаче (дори и при месечен абонамент) е единственият начин да бъдем сигурни? Не! Много безплатни решения са също толкова ефективни, колкото и платените продукти. Понякога плащаме просто за някои допълнителни функции, свързани със сигурността, но основните безплатни версии предлагат всичко необходимо за защита.

 

Как да намерим най-добрите безплатни антивирусни приложения? Потърсете отговора на този въпрос от AV-Test. Това е независима организация, която тества софтуер за сигурност за Windows, Mac и мобилните платформи.

 

Тестерите на AV-Test ‘бомбардират‘ приложенията с реални заплахи и ги класират на базата на това колко добре се справят. Като цяло ще откриете, че има безплатни приложения за сигурност, които улавят 100 процента от зловредния софтуер. Вижте тези 8 приложения за защита на Android и Windows устройства.

 

Android

- 360 Security – пълна защита в реално време. Това е софтур гарантиращ неприкосновеността на личния ви живот.

- AVL  – лека и ефективна защита срещу злонамерен софтуер без излишни екстри

- ESET  – добре проектирано приложение гарантиращо сигурността ви. Освен това има и интерфейс който е оптимизиран за таблети

- Sophos – просто, лесно за използване приложение, и за щастие без реклами за безплатната версия

 

Windows

- Avira Free Antivirus  – добра защита в реално време

- Bitdefender Antivirus Free  – осигурява ефективна защита, без реклами

- Malwarebytes Anti-Malware  – ако имате проблем и искате да премахнете зловреден софтуер, то това приложение е чудесен избор за вас. За съжаление обаче, ако искате защита в реално време ще трябва да се абонирате

- Panda Free Antivirus  – пълна защита и прост интерфейс