Автомобилната индустрия, такава каквато я познаваме днес, бавно, но сигурно, ще започне да отстъпва пред една нова тенденция – електрификацията. Ние просто няма да имаме избор – щом изкопаемите горива се изчерпят, ще ни остане само един източник на гориво – електричеството. Затова, в зората на тази обещаваща индустрия, ви показваме 7-те модела автомобили, които, според Cnet.com, ще бъдат първите двигатели на една трайна промяна в потребителския свят.

 

 

 

1. Nissan Leaf

Модел вече станал емблематичен за тази индустрия. Електрическият автомобил ще се появи през декември тази година, но хора, имали шанса да се качат в него, споделят, че между него и нормалната кола няма никаква разлика в шофирането.

 

1_400_69

 

2. Chevy Volt

Автомобилът вече е напълно готов и ще излезе на пазара още през ноември. Производителите му от General Motors са наясно, че в първите години не могат да очакват бърза възвращаемост на вложените средства, но моделът има достатъчно потенциал да преобрази компанията в бъдеще.

 

2_400_73

 

3. Ford Focus

Вместо да произведат чисто нов електрически автомобил, Ford се фокусират върху модифицирането на вече съществуващи свои модели като Ford Focus. Електрическият модел ще издържа до 160км. на едно зареждане и ще се появи на пазара следващата година.

 

3_400_60

 

4. Tesla Roadster

Моделът показва, че една кола може да е едновременно екологична и атрактивна. Автомобилът струва $109хил. и е известен с бързото си ускорение.

 

4_400_62

 

5. Smart Electric Drive

Моделът ще се появи в близките седмици първоначално само в САЩ. Миниколата ще прилича по всичко на обикновените Smart, но ще е оборудвана с електрически двигател. Ще достига скорост от около 100км. в час и ще издържа до около130км. на едно зареждане.

 

5_400_58

 

6. Ford Transit Connect

Ванът доказва, че електрификацията не е запазена марка само за леките коли. Ford са оставили производството на електрическия двигател в ръцете на компанията Azure Dynamics. Както споменахме по-горе, целта им е да модифицират съществуващи модели на компанията, като ги оборудват с електрически или хибридни задвижващи системи.

 

6_400_22

 

7. Chevy Equinox

Поредният пример за модифициран модел автомобили. Електрификацията на този конкретен модел е дело на компанията AMP Electric Vehicles. Колата ще може да издържа до около 193км. на едно зареждане.

 

7_400_27