С неотдавнашното представяне на безплатната версия на Unreal Engine сега има още повече възможности за тези, които искат да създават свои собствени видео игри. Но избирането на най-добрия инструмент за вас според уменията, които имате е малко трудна задача.

 

От Life Hacker имат за цел да ви помогнат. От медията са съставили списък с най-добрите безплатни инструменти за създаване на видео игри. Имайте предвид обаче, че повечето от тези инструменти изискват поне минимални познания по програмиране.

 

Не пропускайте да разгледате и тези 5 видео игри, които могат да обогатят живота ви. Все пак, нека не забравяме, че има игри, които могат да ни научат на много полезни умения, а това е нещо, което определено всеки цени.

 

1. За начинаещи: Stencyl или GameMaker

Ако сте начинаещи в правенето на игри и нямате нужния опит в програмирането, започнете с някои от най-лесните за използване инструменти. Два от най-популярните и добре приети са  Stencyl и GameMaker. Stencyl е инструмент за създаване на игри без код. Интерфейсът е изцяло влачене и пускане с мишката и можете да публикувате вашите игри за Windows, Mac, Linux, iOS, Android, и Flash. GameMaker е друг безплатен и лесен за използване инструмент, направен за начинаещи, където можете да създавате игри за Windows, Mac, iOS и Android. GameMaker e много по-гъвкав инструмент от Stencyl и идва с много ръководства за различни видове игри, за да се научите на основните неща. Разбира се, има и много други възможности за подобни инструменти. Buildbox  е по-нов инструмент, който дава пробен период и програма за обучение, за да научите как да го използвате.  Construct също си струва да бъде споменат, инструментът ще е подходящ за тези които искат да създават HTML5 игри.

 

2. За тези които искат да правят 2D игри: Cocos2D

Cocos2D е инструмент с отворен код за създаване на 2D игри. Вашата завършена игра може да бъде публикувана на Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone, или в интернет. По-голямата част от това, което се прави в Cocos2D е в C ++ (поддържат се и Lua и JavaScript), така че ще трябва да положите усилия около научаването на този език за програмиране, преди да можете да започнете да създавате нещо с Cocos2D. След като увладеете тези езици, ще установите че Cocos2D е доста лесен за използване инструмент, той идва с IDE за строителни игри, и е напълно безплатен.

 

3. За напреднали потребители, които искат да създават 3D игри: Unreal Engine или Unity

Ако проявявате интерес към по-сложните 3D игри, то Unreal Engine и Unity са най-популярните безплатни инструменти. И двата инструмента имат своите силни и слаби страни, които трябва добре да проучите преди да решите кой от двата е най-добър за вас. С Unity можете да правите 3D и 2D игри за почти всичко, включително Windows, Mac, Xbox, Playstation, Android, iOS, и така нататък. Той също така поддържа активи от 3ds Max, Maya, Softimage, Cinema 4D, Blender, и много повече. Unreal Engine 4 е един от най-мощните и актуални платформи/енджини за създаване на игри от ново поколение. На негова основа са игри, като Daylight, Fable Legends, Tekken 7, Hellblade, DMC: Definitive Edition, Batman: Arkham Knight и много други, излезли или предстоящи да излязат игри. За да ползвате Unreal Engine 4  обаче, ще трябва да се съгласите с лицензионното споразумение, според което ще трябва да плащате 5% от приходите си, ако получавате от своите Unreal Engine-базирани игри повече от $3000 на тримесечие.