Mного потребители не обръщат достатъчно внимание на факта, че съвременните смартфони представляват миниатюрни компютри, които са оборудвани с все по-мощен хардуер. Именно заради това всеки от нас трябва да отдели време и инсталира ефективна антивирусна програма, за да гарантира сигурността на данните си. Хакерите постоянно усъвършенстват своите методи и неслучайно преобладаващата част от заплахите са насочени към най-популярната мобилна платформа.

 

По този начин, ако и вие имате устройство с Android OS трябва да бъдете много внимателни какви приложения и програми инсталирате на джаджата си. Въпреки, че някои от предложенията в онлайн магазина не са достатъчно ефективни има и няколко доста атрактивни софтуерни решения за вас. Анализатори от AV-ТЕST проведоха интересно изследване, за да открият кои са най-добрите програми, които ще открием в Google Play, информира Cnet.

 

1. Кои програми осигуряват 100% защита срещу зловреден софтуер

Най-добрата новина е, че 16 от 30 продукта, които те тестват успяват да засекат зловреден софтуер в 100% от случаите. Най-ефективна защита срещу вируси ще ви гарантират приложения като Avira Free Android Security 3.0, Bitdefender Mobile Security 2.6, a също и G Data Internet Security 25.0. Другите заглавия, които отчитат максимален резултат са Kingsoft Mobile Security 3.3, KSMobile Clean Master 4.0 и CM Security 1.0, a също McAfee Mobile Security 3.1 и Qihoo 360 Mobile Security 1.5.

 

Oще шест програми могат да се похвалят, че улавят на 100% зловредния софтуер и това са Trend Micro Mobile Security 3.5, TrustGo Mobile Security 1.3. Aegislab Antivirus Premium 1.1 и Ahnlab V3 Mobile 2.1. Последните антивирусни програми, които попадат в тази престижна класация са Kaspersky Internet Security 11.2 и Symantec Norton Mobile Security 3.8. Ако искате да сте защитени по най-добър начин задължително трябва да насочите вниманието си към един от гореизброените продукти за Android OS.

 

2. Koи са другите приложения, които ще подобрят сигурността ви

Mаксималната оценка, които анализаторите поставят при този тест е 6, а има и няколко заглавия, които отчитат 5,5, което също е добро постижение. F-Secure Mobile Security 8.3 и Webroot SecureAnywhere Mobile 3.5 вероятно са най-интересните от тях.

 

Все пак с този резултат могат да се похвалят още Ikarus Mobile Security 1.7, NQ Mobile Security 6.8, Quick Heal Total Security 1.01, Tencent Mobile Security Manager 4.5 и Antiy AVL 2.2. Всички те също ще ви позволят да защитите своите устройства с Android OS, тъй като успяват да засекат поне 9 от 10 зловредни софтуера. Разликата между тях и най-ефективните приложения за сигурност е едва забежима за обикновения потребител и също така се отличават с лесен за използване интерфейс.

 

3. Антивирусните програми за Android OS, които не трябва да инсталирате

Трябва да отбележим, че само две заглавия не успяват да изпълнят критериите на AV-TEST и не получават необходимия сертификат и това са Zoner Mobile Security 1.1 и SPAMFighter VIRUSfighter Android 2.1. Eкспертите по сигурността изчисляват, че те са ефективни срещу съответно 67,5% и 37,1% от случаите на заплаха и определено трябва да запомните имената им, за да не ги изтегляте на своето устройство. Bornaria Mobile Security 1.3 е друго заглавие, което отчита една от най-слабите оценки, а именно 2, което важи и за Panda Security Mobile Security 1.1 с резултат от 4.