Урaн е една от най-мистериозните планети в Слънчевата система, която има и най-студената атмосфера на галактиката ни, тъй като минималната температура достига до -224 градуса по Целзий. Сложната, облачна структура от ледници и скали винаги е изумявала учените по цял свят, които сега забелязаха, че на повърхността ѝ се е развихрила масивна буря. Данните от телескопа Хъбъл потвърждават това явление и разкриват, че ветровете се издигат до 9000 метра надморска височина, предаде Geek.

 

Най-интересното е, че тази огромна буря се появява цели седем години, след като Уран достигна максимално близката си точка до Слънцето и продължава да озадачава учените. Планетата не разполага със собствен вътрешен източник на топлина, а слънчевата светлина е фактора, който е отговорен за промените в атмосферата и респективно възникването на подобни бури. В момента, обаче нивото на тези лъчи е изключително ниско на Уран, като учените все още нямат отговор на въпроса какво е причинило тези внушителни ветрове.

 

Според тях подобна активност е можело да се очаква през 2007г., когато Уран се доближи максимално до Слънцето, а не сега седем години по-късно. Учените са на мнение, че това е най-голямата буря, която е забелязвана на планетата в последното десетилетие, което допълнително изостря интереса им към нея.

 

Уран е газов гигант, който по традиция е доста „спокоен“, което превръща мистерията около тази гигантска буря в още по-интригуващ въпрос. Ще е интересно да видим дали те ще успеят бързо да разгадаят загадката и да разберат повече детайли за атмосферата на Уран.