Неприкосновеността на личния живот в интернет е нещо, което е било винаги проблем, и на което ще се обърне много внимание през 2012 година. Досега обаче станахме свидетели на най-различни скандали с лични данни по повод потребителски притеснения свързани с най-различни технологии, в това число търсачки, социални медии, имейли, мобилни телефони, уебкамери, и GPS.

 

При всички тях, проблемите се дължат на това, че компаниите събират лични данни без знанието и съгласието на потребителите, или ако са събирали данни с тяхното съгласие, в даден момент не успяват да ги опазаят от хакерски атаки. В тази връзка, РCWorld  са съставили списък на най-нашумелите случаи на нарушаване на неприкосновеността на личния живот за всички времена.

 

1. Sony и борбата им с пиратството на CD-та

През 2005 година, Sony BMG, втората по големина звукозаписна компания в света по онова време, тества нова технология, която ограничава броя на създадените нелегални копия на аудио дисковете. Когато клиент си пусне един от тези дискове на Windows  компютъра си, инсталирания скрит софтуер на CD-та давал информация на Sony кое CD се използва и IP адреса на компютъра. Този така наречен шпионски софтуер създавал уязвимост на персоналните компютри за вируси, червеи, и други атаки. В САЩ, Федералната търговска комисия е изискала от Sony да плати по $ 150 на всеки потребител, чийто компютър е бил засегнат като част от споразумението за нарушаване на федералния закон.

 

2. Craigslist експеримент

Craigslislt е платформа за обяви. Сайтът е много популярен в световен мащаб и милиони потребители го използват всекидневно. През февруари 2006, уеб разработчикът от Сеатъл Jason Fortuny решава да направи експеримент и пуска обява в Craigslislt  като се представя за жена, която търси секс услуги, за да види колко отговора ще получи в рамките на 24 часа. В отговор на обявата се получили 178 отговора, включително снимки, имена, имейл адреси, и телефонни номера. Fortuny  публикувал цялата тази информация на уеб сайт, наречен Encyclopedia Dramatica, след което веднага му е бил предявен иск в съда в Илинойс от анонимен ищец, и през май 2009 година Fortuny е бил признат за виновен и осъден да изплати $ 75 000.

 

3. AOL Search

През август 2006 година, AOL направи публичен файл, съдържащ 20 милиона ключови думи за търсене, използвани от 650 000 от неговите потребители за последните три месеца. Файлът е трябвало да послужи за изследователски цели, но личната информация е била повече от достатъчна, за да се идентифицират отделните лица и тяхната история на търсене. AOL призна, че са допуснали грешка и премахнали файла от сайта си след три дни, но тези данни били изтеглени от останалите сайтове в интернет. През септември 2006 година е бил подаден групов иск за изплащане на $ 5 000 на всеки засегнат потребител.

 

4. Google Street View

През май 2007 година, Google си навлякоха много неприятности с тяхната добавена функция Street View към Google Maps. Google Street View предлага панорамна гледка на улиците, като информацията е събрана от уеб камери, което пък нарушава неприкосновеността на личния живот. Бяха заведени дела в много страни между които Швейцария, Франция, Белгия, Германия и Южна Корея. Франция глоби Google с 142 хиляди щатски долара през март 2011година, но няколко месеца по-късно през месец август правителството на Великобритания даде на Google положителна оценка за подобряване на неприкосновеността на личния живот в Google Street View. През следващите 20 години, Федералната търговска комисия ще извършва периодичен контрол над Google Street View.

 

5. Hotmail

Един от най-големите скандали за неприкосновеността на личния живот по отношение на мащаба е с безплатната електронна поща на Microsoft Hotmail. През октомври 2009 година, Microsoft призова стотици милиони потребители на Hotmail да сменят паролите си поради нарушаване на неприкосновеността на личния им живот. Microsoft заявиха, че са открили пробив в 10 хиляди потребителски акаунта и личната информация е била публикувана на уеб сайта www.pastebin.com. Microsoft призова потребителите на имейл акаунти завършващи на @hotmail.com, @ msn.com, и @live.com да започнат да сменят паролите си на всеки 90 дни.

 

6. Facebook

Доста се шуми през годините около проблема с неприкосновеността на личните данни в един от най-големите социални сайтове, Facebook. Най-големия проблем обаче се завихри през месец октомври 2010 година, когато Facebook призна, че 10-те най-популярните приложения, включително FarmVille и Texas Hold`em споделят потребителски данни, включително имена и имена на приятели, с рекламодателите. Тогава от Wall Street Journal направиха разследване и откриха, че е била нарушена неприкосновеността на личния живот на десетки милиони потребители на социалната мрежа, включително и такива които са използвали най-строгите настройки за поверителност на Facebook.

 

7. iPhone проследяване
Apple получи много критика за това, че събира и съхранява потребителски данни от iPhone-ите и iPad-ите на потребителите си, и дори Стив Джобс направи публично извинение през април 2011 година. Това обаче не е единственият път когато са събрани данни от мобилните устройства, и Google и Microsoft по-късно също признаха, че съхраняват същия вид данни.

 

8. PlayStation Network

През април 2011 година, Sony обявиха, че хакери са откраднали личните данни на 77 милиона абонати на PlayStation. Бяха откраднати имена, адреси, имейл адреси и рождени дати на толкова много клиенти. Sony заявиха, че не е ясно дали данните на кредитните карти на потребителите ѝ също са били хакнати, и предупредиха клиентите си да бъдат нащрек. Експертите по сигурността заявиха, че това нарушение на неприкосновеността на личния живот е едно от най-големите в историята. Sony изчислиха, че инцидентът им струва 171 милиона щатски долара.

 

9. General Motors

General Motors също са били замесени в скандал за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на клиентите им заради тяхната OnStar GPS-базирана система. Автомобилната компания събира и обменя данни с други компании свързани със скоростта на превозното средство, местоположението му, четене на километража, използване на предпазните колани и въздушните възглавници във всеки един момент.