Raspberry Pi, най-малкият Linux компютър, който е само малко по-голям от визитна картичка и има цена $ 35, отново е в светлините на прожекторите. От Business Insider ни представят информация за това какво се случва през първата година от излизането на Raspberry Pi.

 

Устройството излезе през февруари 2012 година и продажбите според официалните информации скоро ще достигнат 1 милион. Благодарение на ниската си цена от само $ 35 (има и версия от $ 25), миниатюрният компютър е станал много популярен сред  любители и създатели на собствени джаджи, като се оказва дори, че има свой собствен магазин за приложения. Само на ниската цена ли се дължи тази популярност?

 

Оказва се, че не, защото можете да направите много неща с този мини компютър, предлагащ съвсем основна конфигурация. Ето 6 впечатляващи проекта, които са били създадени с Raspberry Pi.


1. Кафе машина, която се активира с телефон

Немският инженер Саша Волтер заедно с няколко приятели успяват да свържат една кафе-машина Nespresso към Raspberry Pi. Целта на този експеримет била създаването на кафе машина, която може да се управлява с телефон.

 

-____raspberry_pi-1_400

 

2. Очила-компютър

Тези очила далеч не са толкова добри колкото Glass Project на Google, но пък носят първата награда на Джаред Гликстейн в конкурса Instructables Raspberry Pi. Общата стойност на проекта е $ 382, включително закупуването на безжична клавиатура и мишка.

 

-____raspberry_pi-2_400

 

3. Аркадна машина

Много хора използват Pi, за да играят на старомодни аркадни игри. Но Darren J и приятелите му отиват една крачка напред и построяват напълно функционална аркадна машина, оборудвана с бутони и джойстик. Това не е лесна задача.

 

-____raspberry_pi-3_400

 

4. Тъчпад компютър за вашия автомобил

Ако шофирате по-стар модел кола, който не разполага с голяма информационно-развлекателна система, има решение за вас. Никак не са малко тези, които са успели да изградят компютри за коли от Pi. Един пример може да видите тук.

 

-____raspberry_pi-4_400

 

5. Снимки на Земята от космоса

Дейв Акерман и неговите приятели използват Pi за изграждане на балон, който може да се издигне на висока надморска височина. Това е балон, оборудван с GPS, камера и други сензори. Те го изпращат в атмосферата, за да направят снимки от космоса и за да събират данни за времето.

 

-____raspberry_pi-5_400_01

 

6. Дигитален портфейл

Група ентусиасти, които наричат себе си Fanquake, използват Raspberry Pi, за да направят Bitcoin портфейл. Bitcoin е цифрова валута, която може да се използва вместо долари или евро, за да се купуват неща в интернет от сайтове, които са я приели. Тъй като Bitcoins съществуват само в цифровия свят и не можете да ги съхранявате в обикновена банка, имате нужда от компютър, който да действа като портфейл.  Благодарение на малките си размери, Raspberry Pi е идеален за тази работа.

 

-____raspberry_pi-6_400