Мicrosoft вече започнаха да дават индикация, че възнамеряват да спрат да използват името Nokia в своите бъдещи смартфони с мобилната си платформа. Сега от компанията официално потвърдиха тези свои планове и разкриха, че този бранд повече няма да присъства в предстоящите ѝ мобилни устройства. Френското подразделение на Nokia ще е първото, което ще започне да използва името Microsoft Lumia в своя уеб сайт, рекламни материали, профили в социалните мрежи и др., коментира TheVerge.

 

Oт своя страна Nokia ще продължи да оперира като самостоятелна компании, като ще насочи стратегията си към своите софтуерни продукти и услуги. Едва ли е изненада, че Microsoft ще заложат само на бранда Lumia в новото си поколение хардуерни устройства още повече, че Windows Phone приложенията на Nokia вече започнаха да го използват. Lumia е уникално име, което всички ние асоциираме със популярните смартфони с платформата още от самото начало.

 

В момента настоящите модели на пазара включват надписи с името Nokia в предната и задната част, но вероятно бъдещите устройства ще използват единствено логото на Microsoft. Все още не знаем кога ще станем свидетели на официалната премиера на първия смартфон с бранда Lumia на компанията. Ще е интересно да проследим как потребителите ще възприемат новата бизнес стратегия на Microsoft в този ключов пазарен сегмент.