Две от най-големите технологични компании Microsoft и Dell официално обявиха, че са сключили стратегическо патентно споразумение помежду си. Конкретните параметри на сделката не бяха публикувани, но съгласно клаузите му Dell ще плаща такси на софтуерния гигант за продажбата на своите модели с Android OS и Chrome OS. Компанията също така ще получи правото да използва патенти свързани с конзолите Xbox в своите бъдещи продукти, съобщава TheVerge.

 

През последните няколко години Microsoft успя да сключи подобни споразумения с някои от най-големите производители на смартфони и таблети с Android OS, сред които Samsung, LG и НТС. Не е тайна, че компанията продължава да генерира впечатляващи приходи от своите лицензи при продажбата на продукти с платформата на Google на пазара. От софтуерният гигант дори разкриха, че 70% от смартфоните с Android OS, които се доставят на американския пазар са част от лицензионните и споразумения.

 

Microsoft изразиха задоволство от сегашното си партньорство, което според компанията ще доведе до още по-атрактивни устройства, които използват уникалните технологии и на двата бранда. Данните за това каква точно сума ще получава софтуерният гигант от Dell остава конфиденциална информация. Все пак е добре да видим, че два от най-популярните бранда в индустрията са намерили начин как да изгладят отношенията си и да се фокусират към иновациите, а не към дългите съдебни дела.