МеdiaTek продължават да бъдат доста активни през настоящата година и сега реализираха премиерата на два нови мощни процесора за мобилни устройства. Самите чипове се казват МТ8163 и MT8735, като са създадени, за да подобряват работата на таблетите от средния ценови клас. Интересна подробност е, че те включват поддръжка за Аndroid 5.1 Lollipop въпреки, че повечето устройства на пазара все още чакат ъпдейт към платформата, предаде Gsmarena.

 

Новият MediaTek MT8163 е базиран на ARM Cortex-A53 чип дизайна и представлява 64-битова архитектура, която може да възпроизвежда видео с Full HD резолюция. Опциите за свързване включват Dual-Band Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS/GLONASS, а също високоскоростните мрежи с технологията 4G и FM Radio. Новите процесори за таблети на компанията са съвместими с H.265 видео кодека и разполагат с четири ядра, гарантиращи максимална производителност.

 

От MediaTek споделиха, че 64-битовия MT8735 се отличава с 20% по-висока скорост на работа и консумира с 10% по-малко енергия от своите конкуренти на пазара. Процесорът също така е базиран на MiraVision технологията и предлага полезната функция PortraitPlay, а първите таблети с тях на пазара се очакват в следващите месеци. МТ8163 и MT8735 са поредният опит на MediaTek да се превърне в по-влиятелен бранд в технологичната индустрия.