Universal Serial Bus (USB) е най-популярната технология за свързване и пренос на информация между съвременните електронни устройства. Очаква се също така до края на годината или в началото на 2015г. да видим и първите продукти на пазара с новата версия на този стандарт. Едно от най-големите предимства на USB 3.1 е, че гарантира скорост от 10Gbps, което е два пъти по-висока стойност от тази на USB 3.0.

 

Премиерата на тази технология ще изостри конкуренцията между нея и другите два популярни стандарта в индустрията: Thunderbolt и HDMI, коментира Digitimes. Водещите производители вече насочиха усилията си към разработването на все по-атрактивни устройства, поддържащи Ultra HD резолюция. Именно тези продукти ще бъдат ключови за бъдещето на USB 3.1 на пазара, смятат пазарните наблюдатели.

 

Един от най-големите проблеми на технологията е, че възпроизвеждането на Ultra HD кадри изисква скорост на предаване от 12Gbps. По този начин USB 3.1 може да поддържа видео с такава резолюция при половината вертикални честоти на опресняване на сигнала. Друг фактор, който може да се отрази негативно на популярността на технологията на глобалния пазар е новите версии на конкурентните стандарти, които ни очакват скоро.

 

HDMI 2.0 ще увеличи скоростта за пренос на данни от сегашните 10,2Gbps до 18Gbps, докато Thunderbolt 2 удвоява тази стойност и може да извършва трансфери с 20Gbps. Taка те ще се превърнат в много по-атрактивни решения за водещите производители на Ultra HD устройства, в сравнение с USB 3.1. Ще е интересно да видим как ще се развива конкуренцията между тях, но поне на пръв поглед изглежда, че HDMI и Thunderbolt ще продължат да са по-популярни за компаниите в този сегмент.