Mнозина потребители продължават да възприемат Nokia като символ на съвременните мобилни телефони и смартфони въпреки, че компанията вече продаде своя мобилен бизнес. В същото време от Microsoft вече потвърдиха, че предстоящите ѝ хардуерни устройства ще използват единствено бранда Lumia. Oт своя страна това поставя големият въпрос, а именно този ход ще сложи ли край на амбициите на Nokia в този сектор или все пак финландския производител ще представи нов смартфон.

 

От Forbes сега разкриха, че компанията все още не се е отказала от тази пазарна ниша, като сама се определи като „най-ценният и разпознаваем сред потребителите бранд в пазара на смартфони и мобилни телефони“. Tрябва да отбележи също, че покупката на Devices and Services дивизията oт Мicrosoft е свързано с клауза, забраняваща Nokia да използва своето име в този сектор до края на 2016г. Евентуални бъдещи мобилни телефони на софтуерния гигант пък могат да използват името Nokia в следващото десетилетие.

 

По този начин дори финландският производител да реши да се завърне в пазара на смартфони ще трябва да изчака поне още две години. Ще е много интересно да видим дали, ако Nokia заложат на тази стратегия ще насочат вниманието си към най-популярната мобилна платформа Android OS. При всички положения много потребители и фенове на тази марка ще останат доволни, ако Nokia отново се превърне във важен фактор в индустрията, както сме свикнали досега.