Дроновете, наричани още квадрокоптери, стават все по-популярни и един ден тези малки летящи машинки вероятно ще могат да доставят дори колети до домовете ни. Популяризирането на дроновете, обаче, си има и недостатък: те стават все по-примамлива цел за хакерите.

 

По същество дроновете са летящи компютри, което означава, че могат да бъдат хакнати. Всъщност, в интернет пространството вече започва да се говори за „малдрон” – товае е  вид зловреден софтуер разработен специално за UAV устройства („безпилотни летящи апарати”) за военни цели. Успели да пробият защитата на дрона, хакерите могат или да изтрият данните, които е събрал (снимки или видео) или дори да поемат физически контрол върху него.

 

Вече съществува малдрон на име SkyJack, който хаква UAV дронове и започва да ги контролира. Зловредният софтуер има потенциала да създава цели армии от „зомбирани” дронове, които да се обърнат срещу този, който ги е изпратил. Звучи като научна фантастика, но вече почти се случва: още през 2011 година ирански военни успяха да накарат американски военен дрон да се приземи в Иран с хакване на навигационната му система.

 

В момента американската армия работи върху нов програмен език за дронове, който ще бъде по-малко уязвим на подобен род атаки. Поне докато хакерите не се адаптират и към него.