Земетресенията са едни от най-унищожителни природни бедствия и въпреки усилията на учените все още не разполагаме с ефективни методи да предвиждаме тези явления. Много научни специалисти продължават да твърдят, че ключа към постигането на тази цел не се крие в съвременните технологии, а в дивите животни. Изследване проведено от международен екип от учени в Yanachaga National Park в Перу ни разкрива интересни детайли за тази възможност, предаде CNN.

 

Проектът им се състои в поставянето на множество камери, които проследяват движението на дивите животни в големия парк. Данните от тях доказват, че в поведението им настъпва драстична промяна в навечерието на мощно земетресение с магнитуд от 7 по скалата на Рихтер, което връхлита страната, като това се случва цели три седмици преди него. Учените смятат, че положителните йони във въздуха, които се генерират от разместването на земните пластове преди земетресение всъщност са причината животните да предвиждат появата им.

 

Положителните йони дразнят сетивата им като така ги кара да бягат, за да търсят места, на които да се измъкнат от тях, като те предизвикват странични реакции и сред хората. Няма никакво съмнение, че дивите животни са много по-чувствителни от нас по отношение на промените в заобикалящата ни среда. Учените ще продължават да изследват поведението им, за да успеят най-накрая да разберат как да ни предпазят от земетресенията.