Tайванската компания има все по-силно присъствие в пазара на смартфони и таблети със своите бързи архитектури, които разшириха значително влиянието ѝ на пазара през последната година. MediaTek постоянно експериментират с нови технологии и скоро се очаква да стартират масовото производство на първите си 10-ядрени процесори. Сегашните данни на Digitimes разкриват, че те ще бъдат базирани на иновативна 20-нанометрова технология на компанията TSMC.

 

Уникалният чип се разработва с кодовото име Helios X20, като първите смартфони с него се очаква да се появят на пазара в края на настоящата година. По този начин това ще се превърне в първия 10-ядрен мобилен процесор в индустрията, което е категорично доказателство за агресивните планове на MediaTek в мобилния сектор. Новата архитектура ще използва т.нар. „2+4+4“ чип дизайн и ще се отличава с осезаемо по-висока производителност от сегашните процесори на пазара.

 

Според данните MediaTek Helios X20 ще е  в състояние да работи с 40% по-бързо от настоящите осемядрени чипове за смартфони, което е доста впечатляващо постижение. По традиция устройствата с нейните архитектури се отличават и с достъпна цена, като тази тенденция ще се задълбочи и с премиерата на Helios X20. Предстои да видим какви други спецификации ще ни предложат първите 10-ядрени процесори за смартфони в индустрията.