МеdiaTek планират да разтърсят мобилната индустрия с премиерата на първия 10-ядрен процесор за смартфони, който е вече факт. Компанията официално представи новата си архитектура Helio X20, като първите устройства с нея на пазара се очаква да се появят през последното тримесечие на годината. Уникалният чип е произведен с усъвършенствана 20-нанометрова технология и се отличава с впечатляваща производителност, предаде ArsTechnica.

 

Helio X20 разполага с четири 1.4GHz Cortex A53 ядра, гарантиращи ниска консумация на енергия, а също две 2.5GHz Cortex A72 ядра, както и още четири Cortex A53, които работят на 2GHz. Иновативното съчетание гарантира едновременно бърза скорост и също така дълъг живот на батерията, от което ще могат да се възползват новите смартфони с Helio X20 на пазара. Компанията потвърди, че консумацията на енергия е с около 30% по-ниска, в сравнение с популярната big.LITTLE архитектура.

 

Новият процесор на MediaTek осигурява поддръжка за Cat.6 LTE мрежите, които осигуряват скорост за трансфер на файлове от 300Mbps и 50Mbps. Графичният чип е от мощната T800 платформа на ARM, като смартфоните с Helio X20 ще могат да имат дисплеи с 4K резолюция и също така поддържат бързия Wi-Fi 802.11ac стандарт. Ще е интересно да видим кое ще е първото устройство, което ще се възползва от предимствата на новата архитектура на компанията.