Понякога ни е много трудно да осъзнаем, че има повече от 1200 активни сателита, които се въртят непрекъснато около Земята. Тяхната цел е да помагат в навигацията, в комуникацията, за наблюдение на природни явления и така нататък.

 

Много често обаче тези спътници се използват и за шпионаж. Кликнете тук, за да научите как може да разберете кога ви снима сателит.  Може да се насладите и на най-добрите снимки на Земята от космоса, ако имате време за губене.

 

Сателитите не са еднакви. Те имат различни форми и размери, в зависимост от това, за което се използват и освен това орбитите им са на различни височини от Земята. Ако сте любопитни и искате да узнете повече за сателитите и за това коя държава ги контролира, от CIO ни информират, че може да поситите сайта на Union of Concerned Scientists.

 

1. С тази информационна карта, можете да разберете интересна информация за всички спътници в орбита около Земята – тяхната надморска височина, цел и коя държава ги управлява.

 

2. Картата изобразява линии, които представляват височината на сателитите. Първата линия представлява 100 километра над Земята, защото на тази височина се намират най-близките до Земята спътници. Между всеки ред, ще видите цветни кръгове с различни размери. Просто кликнете върху един от тях, за да прочетете повече за спътника.

 

3. Разбира се сателитите не седят на едно място, а се движат. Можете да видите анимирана версия на спътниците в орбита, като кликнете върху бутона ‘Set satellites into orbit’.