Решили сте да си купите смартфон, но вие е трудно да прецените в кой модел е добре да инвестирате? В наши дни изборът на смартфон не е лесна задача, защото на пазара има изобилие от модели.

 

Според специалистите обаче хардуерът на една джаджа е важен, но само при първоначалния избор. След това, онова, което ще има най-голямо значение за вас е правилният избор на операционна система, под която ще работи вашата нова мобилна джаджа. 

 

iOS, Android и Windows Phone са трите най-популярни мобилни платформи в момента. Ако искате да изберете най-доброто за себе си, трябва да узнаете какви са предимствата и недостатъците на едната платформа спрямо другата.

 

Ако не може да решите дали да си вземете iPhone, един от многото модели Android телефони или модел работещ с Windows Phone, вижте съветите на Digital Trends. Ако ги прочетете ще ви е по-лесно да изберете това, което е най-важното за вас.

 

1. Цена

Apple не предлагат евтини устройства. iPhone е винаги сред най-скъпите телефони на пазара. Основният хардуерен партньор на Microsoft, Nokia винаги е бил добър в производството на качествен хардуер, който се предлага на относително ниски цени, затова и Windows Phone моделите се продават в широк ценови диапазон. Но след като хардуерни производители като Samsung, ZTE, LG, Lenovo и Huawei се регистрираха като Windows Phone 8.1 партньори, би могло това да доведе до появата в близко бъдеще на някои още по-евтини мобилни телефони. В световен мащаб обаче Android моделите остават най-достъпните и по тази причина най-предпочитаните от масовия потребител. Огромният избор от модели предлагани на ниски цени и голямото разнообразие от производители превърна платформата нa Google във фаворит по този показател.  

 

2. Интерфейс

И трите платформи се придържат към минималистичния и колоритен потребителски интерфейс. Голямата разлика е, че много от производителите на Android добавят свои собствени потребителски интерфейси към заводската версия на Android, за да се различават продуктите им от тези на техните конкуренти. В резултат на това ще откриете много повече вариации на Android, отколкото при другите две платформи.

 

Android L ъпдейта ще даде начало на нова посока за платформата на Google с „Material Design“ който е с минималистичен външен вид с прости анимации, с цел да се създаде добра приемственост в цялата платформа и в приложенията на Google. На този етап все още не е ясно какво влияние ще имат тези промени в новата версия на Android.

 

iOS 7 е с приятен модерен интерфейс. Живият интуитивен интерфейс и страхотните функции са причината хората да харесват платформата. Като цяло обаче iOS си е същата от 2007 година насам.

Windows Phone се основава на мрежа от „живи плочки“, които могат да бъдат подредени и преоразмерени според желанието на собственика. Платформата изглежда и действа подобно на Windows 8 за персонални компютри и таблети, но тук няма Desktop. Windows Phone може понякога да ви се стори прекалено муден в сравнение с iOS и Android.

 

3. Приложения

Традиционно iOS винаги е била по-изгодна платформа за разработчиците и те я предпочитат пред останалите. Това е причината най-хубавите приложения да се появяват първо за iOS, но това се променя, тъй като пазарният дял на Android продължава да расте. Play Store все още има по-висок процент безплатни приложения от App Store, но от гледна точка на разнообразието и качеството, iOS повежда. Windows Phone изостава далеч след iOS и  Android когато говорим за приложения и цифрите го доказват:

- Android приложения – 1,2 милиона

- iOS приложения – 1,2 милиона

- Windows Phone приложения – 245 000

 

4. Батерията

Животът на батерията е огромен фактор. Трудно е обаче да се сравняват трите платформи по този показател, защото няма общ хардуер. Бихме могли да кажем обаче, че iOS е оптимизирана, за да изтръгне максимума от батерията, но можете да си купите Android устройство с много по-голяма батерия, която лесно ще надживее тази на iPhone. В Android можете да видите използването на батерията, с разбивка по приложения, както и прогноза за това колко живот на батерията ви остава. Освен това повечето производители на хардуер предлагат функции за подобряване издръжливостта на батерията. Android L ъпгрейда ще предложи опция за пестене на батерията. Windows Phone вече има такава опция за пестене на батерията, която показва оставащия живот и ви позволява да изключите използването на приложения във фонов режим или други несъществени функции за да пестите батерията. Apple въведе извеждане на по-подробни статистически данни за използването на батерията по приложения в iOS 8, но липсва режим или приложение за пестене на батерията.  Apple губи битката когато става въпрос за батериите.

 

5. Адаптивност

Категорично можем да заявим, че адаптивността е една от най-силните страни на Android. Потребителите могат да персонализират своето Android устройство по много начини. Могат да инсталират стартираща програма (launcher) по собствен вкус и по този начин да променят външния вид на потребителския интерфейс, да зададат заключване на екрана и няколко начални екрана с фонове, да променят размера на уиджитите, и така нататък. Както iOS, така и Windows Phone предлагат ограничени възможности.

 

6. Облачни услуги

Microsoft OneDrive и Google Drive предлагат по 15 GB безплатно място за съхранение в облака и междуплатформена поддръжка. Потребителите на Apple получават само 5 GB в iCloud и услугата работи само с Windows, Mac и iOS. Ако имате нужда от допълнително място, то Google Drive е най-евтиният вариант – 2 долара на месец за 100 GB ($ 24 за година), Apple ще ви иска $ 100 на година за 50GB, а Microsoft - $ 50 на година за 100GB.