За разлика от Apple, която представи само една версия на OS X, Microsoft са избрали да ни предложат много различни версии на предстоящата си операционна система. По този повод мненията на специалистите винаги са били различни.

 

Според някои наличието на много версии на един софтуер говори за недобре свършена работа и нужда от ‘дооправяне’ на нещата. Според други, това говори добре за създателите ѝ, тъй като това е знак, че те развиват софтуера си.

 

Във всеки случай, всички познаваме добре операционната система на Microsoft с нейните плюсове и минуси и сега когато Windows 10 е близо да своето официално стартиране, всички се интересуват от новостите около тази версия на платформата.

 

От New York Times ни информират, че компанията е пуснала списък на всички различни версии на платформата, които ще са на разположение. Ето какво трябва да знаете за всяка една от тях, за да прецените коя версия на Windows 10 е подходяща за вас.

 

Преди това не пропускайте да разгледате и кои са най-новите клавишни комбинации в Microsoft Windows 10 OS.

 

Десктоп

Има само две версии на Windows 10 за компютри, за които потребителите трябва да знаят: Windows 10 Home и Windows 10 Pro. И двете работят на голямо разнообразие от системи, включително и настолни компютри, лаптопи, хибридни устройства и таблети.

 

Windows Home включва всички основни функции на Windows 10, като Cortana, уеб браузъра на Microsoft Edge, функцията Continuum за плавен преход между два интерфейса, както и подкрепа за универсалните приложения в Windows Store. Windows 10 Pro е за технически грамотни потребители или за малки предприятия, които се нуждаят от такива неща като вградено BitLocker криптиране, Hyper-V виртуализация, поддръжка на Internet Explorer и функции за дистанционно управление на десктопа. Обикновеният потребител обикновено няма нужда от тези функции и не си струва да харчат допълнително пари за Pro версията.

 

Потребителите, които вече са използвали Windows 7 или Windows 8 Home или Pro ще могат да преминат към съответната версия на Windows 10, без такса за една година след излизането на новата операционна система.

 

Бизнес и образование

Учебните заведения и предприятията могат да получат версии на Windows 10, които са по-конкретно съобразени с техните нужди. Тези версии изискват базова инсталация на Windows 10 Pro и лицензирани допълнителни инсталации, които ще дават на предприятията достъп до Windows Update for Business, дългосрочно обслужване и разширени функции за сигурност. Учебните заведения ще могат да се възползват от Windows 10 Education чрез лицензиране, което намалява цената на операционната система, като същевременно предлага инструменти на корпоративно ниво.

 

Мобилни устройства

За мобилната версия на новата си операционна система, Microsoft елиминира Pro версията и дава на потребителите избор между Windows 10 Mobile and Windows 10 Mobile Enterprise, последната, от които е предназначена за бизнес. Windows 10 Mobile също ще бъде на разположение като безплатен ъпгрейд от Windows Phone 8.1 и ще дойде предварително инсталирана на новите модели Windows телефони, след като операционната система бъде освободена.

 

Платформата включва поддръжка на универсални приложения, нови версии на оптимизираните за сензорни дисплеи Office приложения и функцията Continuum за телефони, която ви позволява да използвате телефона си като преносим десктоп, като има възможност да го свързвате с външен монитор, мишка или клавиатура. Windows 10 Mobile Enterprise добавя допълнителни функции за сигурност и по-добро IT управление.

 

Интернет на нещата

Има дори специална по-лека версия на Windows 10 за устройства като Raspberry Pi 2, Arduino и други, която ще се предлага на по-ниска цена, въпреки че в момента не се знае колко по-евтино ще е от базовата версия на Windows 10.