Наскоро един холандски алианс на учените обяви метод за създаването  на "qubit" - един градивен елемент на квантовия компютър, за който вече се говори като за компютъра на бъдещето. Този път, малката липсваща част от необходимата информация се съдържа не в някои екзотични нови ултра-вещества, а в скучния, стар, и добре познат силиций.

 

Според изявление, издадено от University College Лондон, учените са открили вариант да се възползват от  евтиния и прост материал, от който са направени обикновените компютърни чипове.Това е истински пробив в съвременната електроника и има огромен потенциал за бъдеще ", обяснява ентусиазирано профeсор Ben Murdin от Университета в Съри, който също участва в изследването. Изглежда, че силиконовото изобретение е постигнато с помощта на холандски лазер известен като FELIX. Според Murdin, един майсторски „изстрел” от лазерното устройство привежда електроните в орбита около силиция в две състояния едновременно – това е така наречената квантова суперпозиция.

 

С допълнителни проби и изследвания, учените са успели да накарат електрона да излъчва „фотонно ехо” в квантова суперпозиция, което на практика означава, че Murdin и колегите му могат да използват информацията в „qubit” градивния елемент в квантовата  компютърна система.

 

Каква може да е ползата от подобно развитие на технологиите? Квантовите компютри могат да решат някои проблеми, много по-ефективно в сравнение с конвенционалните компютри. Те ще бъдат особено полезни за сигурността, особено след като вече е известно как квантовото инженерство се прилага за производство на силициев чип за транзистори. Едно е ясно – откритието е огромен пробив в електрониката и има голям потенциал за бъдещето.