Космическият туризъм е нещо, за което все повече хора започват да мечтаят. Вече има хора, които са били в Космоса не с някаква мисия, а просто за да разберат какво е усещането.

 

Изобщо, няма да е пресилено да кажем, че безтегловността в Космоса и възможността да се насладят на Земята от високо, привлича хората към този авантюризъм. Днес все още само безумно богатите могат да си позволят подобно приключение, но в близко бъдеще това ще се промени и ще чуваме за все повече космически пътешествия.

 

Според анализаторите, това ще стане възможно благодарение на усърдния труд на редица компании, които са си поставили за цел да създадат по-ефективни, по-безопасни и по-евтини начини за пътуване в Космоса.

 

Кликнете тук, за да научите за седем приложения за любителите на астрономията. А ако кликнете тук ще може да се насладите на най-добрите снимки на Земята от космоса.

И така, научете повече за тези 5 компании, които предлагат пътешествие в Космоса:

 

1. Virgin Galactic

Virgin Galactic е една от фирмите на британския милиардер Ричард Брансън, която има амбицията да превърне "космическият туризъм" в реалност. Подготовката на Virgin Galactic за първите частни туристически полети в космоса тече вече от доста години насам и даже претърпя едно отлагане, тъй като според оптимистичния план първия частен полет трябваше да се състои през 2011 година. Компанията вече провежда тестове с космическия кораб SpaceShipTwo, който е планиран за космически туризъм като позволява по-лесно извеждане на хора в орбита.

 

Virgin Galactic твърди, че е на път да стане първата компания в света, предлагаща търговски полети в Космоса. Тя вече е приела повече от 80 милиона долара под формата на депозити от клиенти, които желаят да ползват необичайната услуга.

 

 

2. Space Adventures

Компанията Space Adventures е единствената, която е изпращала частни лица в Космоса. Сега тя подготвя първата в света частна мисия до Луната. През 2018 година двама пътници и един руски космонавт ще пътуват около Луната и обратно. Те ще достигнат до около 100 км от нейната повърхност и ще станат свидетели на появата на Земята на хоризонта. Това ще бъде първият път от над 40 години, в който хора пътуват отвъд ниската земна орбита. Последните хора, които се разходиха на Луната, бяха Юджийн Сърнън и Харисън Шмит през декември 1972 година.


Space Adventures все още не е обявила цената на пакета, но със сигурност тя няма да е малка. В момента компанията взема по 50 милиона долара на човек за 10-дневно пътуване до Международната космическа станция.


 

3. XCOR Space Expeditions

XCOR Space Expeditions е друга вълнуваща компания, предлагаща космически пътувания. За осъществяването на тези пътешествия, компанията възнамерява да използва един доста футуристичен космически кораб, наречен Lynx Mark II. Lynx Mark II е създаден за полет на височина от около 100 км. Хората, които ще летят с него, не могат да обиколят планетата, но имат шанса да изпитат няколко минути в безтегловност и да получат страхотна гледка към Земята и тъмния космос. Летателният апарат все още не е завършен, но това се очаква да стане в рамките на следващите 12 месеца, според XCOR Aerospace. XCOR вече продават билети като най-ниската цена на билет е $ 95 000.

 

 

4. SpaceX

Компанията SpaceX на милиардера Елон Мъск, не е фокусирана точно върху космическия туризъм, тя има много по-големи амбиции.  Компанията иска да отведе хора на Марс! Разбира се това няма да се случи в скоро време, но компанията работи усилено за да достигне целта си. Ракетата, която ще отвежда хора на Марс се нарича Falcon Heavy. Тя е толкова мощна, че е в състояние да излети, носейки като товар пътнически самолет със стотици пътници, багаж и гориво. Носещата основа на ракетата се състои от три части с по 9 двигателя Falcon, осигуряващи невероятната мощност на общо 27 ракетни двигателя. Мъск отдавна се стреми към разработването на ракетни части за многократна употреба. Това, според него, ще намали цената на космическите пътувания и ще постави начало на нова ера на проучвания. 

 

 

5. Mars One

Mars One е един изключително амбициозен проект имащ за цел да създаде първата колония на Марс през 2025 година. Холандската неправителствена организация Mars One планира да изпрати на Марс 20 души с еднопосочен билет и постепенно да колонизира планетата. В рамките на Mars One първоначално към Марс се планира да бъдат изпратени безпилотни апарати разузнавачи – орбитална сонда ретранслатор и спускаем апарат. Очаква се на Марс да бъде доставен ретранслатор, който ще осигури връзка със Земята за следващите пилотирани мисии. Също така, на повърхността на Марс ще се спусне апарат, който ще проведе разузнаване на предполагаемото място на колонията и ще изпита редица технологии.