Дълги години преди интернет да се превърне в толкова неизменна част от ежедневието ни вероятно всеки от нас е разполагал с голяма колекция от енциклопедии и книги в дома си. Именно това бе единственият вариант да откриваме информацията, от която се нуждаем преди глобалната мрежа да промени изцяло начина, по който намираме съдържание. Днес търсачката на Google и уеб сайтове като Wikipedia ни позволяват само с няколко кликвания да разберем всичко, от което се интересуваме.

 

Анализатори от NPR публикуваха отговора на един много любопитен въпрос: Колко страници са необходими да се принтира цялата бази данни в най-голямата енциклопедия в интернет?. Информацията е базирана от изследване от германската компания PediaPress, която събира финансиране, за да отпечата настина Wikipedia на хартиен носител. Според тях цялото съдържание в онлайн енциклопедията може да се отпечата на изумителните над 1 млн. страници.

 

PediaPress планират да ги подредят в приблизително 1000 отделни тома, като всеки от тях ще е с големина от около 1200 страници. Ако искате да се сдобиете с печатно копие на Wikipedia е добре да знаете, че трябва да разчистите огромно пространство в домовете си, тъй като ще са ви необходими около 80 метра, за да съберете всички томове.

 

В заключение ще отбележим, че тези данни са свързани с английската версия на Wikipedia, която съдържа 4,5 млн. статии. За сравнение принтираната версия на Encyclopedia Britannica съдържа 32 отделни тома с 32,640 страници.