SSD дисковете стават все по-популярен избор сред водещите производители на лаптопи, компютри и хибриди между таблети и класически ноутбуци на пазара. Въпросните компоненти не разполагат с никакви въртящи се части и така за разлика от стандартните HDD дискове им позволява да прехвърлят повече данни при максимално висока скорост. Другите ключови предимства на SSD стандарта са свързани с по-бързото зареждане на всички програми, а също и с факта, че устройствата с тях работят много по-тихо и консумират по-малко енергия.

 

Aнализатори от TheTechReport сега проведоха интересен експеримент, с който да разберат колко издръжливи са Solid State Drive (SSD) твърдите дискове. В своя тест те изпробват възможностите на шест модела на водещите компании като непрестанно записват малки и големи файлове с големина от 10GB. Aнализаторите стигат до заключението, че четири от въпросните устройства блокират и започват да дават грешки още преди количеството на данни да премине границата от 1 петабайт, което е еквивалента на 1000 терабайта.

 

В същото време другите два SSD твърди диска, които те тестват продължават да работят безпроблемно дори и след като записват над 2 петабайта с информация. За обикновения потребител това означава, че ако те прехвърлят по няколко терабайта на година те могат да издържат над 1000 години без да започнат да дават сериозни грешки. Любопитният експеримент на TheTechReport по категоричен начин показва, че SSD дисковете са много по-издръжливи от класическите HDD модели въпреки, че са иновация, която сравнително скоро навлезе на пазара.