Студените напитки са чудесен начин да се разхладим през горещия летен сезон, но все пак трябва да внимаваме какво пием, за да не предизвикаме неочаквани здравословни проблеми. Екип от изследователи сега направиха мащабно проучване, а резултатите от него по най-добър начин потвърждават този факт. Основното заключение в него е, че сладките питиета, които съдържат много захар са причината за смъртта на 184 хил. души всяка година, предаде Discovery.

 

Tрябва да отбележим, че проучването им има за цел да намери връзка между множество заболявания с консумацията на подсладени газирани, плодови, енергийни напитки, а също и студен чай. От своя страна те използват сложен статистически анализ, който обхваща потребителите от над 50 различни държави по цял свят. Държавите, при които броя жертвите от тях е най-голям са разположени предимно в Северна и Латинска Америка, но тази тенденция се забелязва в глобален мащаб.

 

Сладките напитки също така са и една от основните причини за затлъстяването като този проблем е още по-смъртоносен, тъй като на година той причинява смъртта на над 17 млн. души. Учените се надяват с този доклад да накарат не само потребителите, но и самите държави да предприемат по-радикални мерки, за да се борят с този проблем. При всички положения, обаче трябва да внимаваме какви газирани напитки консумираме, докато се опитваме да се спасим от горещината през лятото.