Тайванският производител MediaTek е първият популярен бранд в индустрията, който демонстрира възможностите на собствен процесор с мощната Cortex-A72 архитектура на ARM. Въпросният чип се казва MT8173 и е произведен с 28-нанометрова технология и вече бе показан от компанията по време на технологичното шоу MWC 2015 в началото на месеца. Сега разбираме, че MediaTek вече работят над още по-мощен процесор с Cortex-A72, чиято премиера ни очаква в края на годината, предаде Fudzilla.

 

Aрхитектурата е базирана на иновативната big.LITTLE технология, гарантираща ниска консумация на енергия и ще ни предложи комбинация между Cortex-A53 и Cortex-A72 ядра. За съжаление на този етап все още не разполагаме с детайли за тактовата честота и графичния чип, с който ще работи новия процесор MediaTek MT679X. Aнализаторите очакват, обаче компанията да използва по-усъвършенствана 20-нанометрова технология в производството му или дори да заложат на 16nm FinFET процес.

 

Според данните ARM Cortex-A72 осигурява 3.5 пъти по-висока производителност от класическите 28-нанометрови Cortex-A15 устройства. В същото време процесорите с нея ще бъдат и до 1.9 пъти по-бързи от мобилните джаджи, които оперират с 20nm А57 чипове при същата консумация на енергия. Първите смартфони с MediaTek MT679X процесори ще се появят на пазара навреме за празничния сезон в края на годината или за изложението CES 2016 през януари.