Първите мобилни устройства с новото пето поколение Broadwell процесори на Intel се очаква да дебютират на пазара до края на настоящата година. Моделите ще бъдат по-тънки и леки от тези, които използват Haswell архитектурата, а сега от компанията представиха официално последните си Core M чипове, които се отличават с изключително ниска консумация на енергия от 4,5W. Intel споделиха, че те са с 50% по-бързи от Haswell процесорите и също така осигуряват 40% по-висока графична производителност, съобщава Liliputing.

 

Teхнологичният гигант направи интересно сравнение, в което разкри, че новата Core M архитектура е с два пъти по-висока скорост от 18W Core i5 чиповете, които представи през 2010г. и имат седем пъти по-мощни графични чипове. Архитектурата включва поддръжка за технологиите Smart Sound и Intel vPro и е фокусирана към таблетите, ултрабуците и устройствата с хибридни форм фактори. Новите Core M ще гарантират до 1,7 часа повече време за работа с едно зареждане, в сравнение с Haswell чиповете, а джаджите с тях ще ни предложат и компактни размери с дебелина от едва 9 милиметра.

 

Intel планират да предoставят на своите хардуерни партньори възможността за избор на три отделни процесора от Core M платформата си. Всеки един от тях ще е допълнен от HD 5300 графичен чип с базова тактова честота от 100MHz и поддръжка за 1600 МHz LPDDR3L RAM модули. Архитектурите ще са двуядрени, като имената им са съответно Core M-5Y70, M-5Y10a и M5Y10, като първия работи на 1,1GHz, докато другите два модела са с честота от 800MHz.