Технологията Bluetooth е неизменна част от функционалността на съвременните смартфони и таблети, като на пазара сега можем да намерим разнообразни аксесоари, които я поддържат. Oрганизацията Bluetooth Social Interest Group (SIG), които разработват популярния безжичен стандарт разкриха повече детайли за следващата му голяма версия. Първата вълна от мобилни устройства, поддържащи Bluetooth 4.2 ще са достъпни за потребителите през пролетта, съобщава SlashGear.

 

Новата версия на технологията ще ни позволи да трансферираме информация с до 2.5 пъти по-висока скорост, благодарение на увеличения капацитет на Bluetooth Smart пакетите, които могат да съхраняват до 10 пъти повече данни. Добре е да знаете, че Bluetooth 4.2 вече ще поддържа IPv6 протокола, което ще позволи на устройствата да се свързват директно към интернет. Сигурността е другата сфера, в която новата технология ще ни предложи подобрения, тъй като ще изисква разрешението на потребителите, когато т.нар. „Beacons” се опитват да проследят смартфона или таблета ви.

 

Любопитното е, че от SIG да интегрират някои от новите функции на Bluetooth 4.2 към по-старите устройства с допълнителен софтуерен ъпдейт. Платформата Android 5.0 OS вече включва поддръжка за Bluetooth 4.1 и вероятно първите смартфони и таблети с новата технология ще работят именно с нея. Ще е интересно да видим дали подобренията могат да превърнат Bluetooth 4.2 в най-популярната версия на технологията досега.