Технологията Wi-Fi се превърна в неизменна част от съвременните ни мобилни устройства, като вече видяхме премиерата на много джаджи на пазара, които поддържат последната 802.11аc версия на този стандарт. Спецификациите ѝ се определят от две различни стойности, а именно теоретична и реална скорост, като първата от тях на практика никога не се постига от домашния ни рутер. Причината са много реални обекти, които пречат на сигнала, като например стени, но от Samsung сега разработиха изцяло нова технология, която има цел да отстрани този проблем, съобщава DigitalTrends.

 

Инженерите на корейския гигант са разработили нов стандарт, който се казва Wi-Fi 802.11ad и осигурява скорост за трансфер на данни от 4.6Gbps или 575МBps. От своя страна това е приблизително пет пъти по-висока стойност от настоящата версия на технологията, гарантираща пренос на информация с 866Mbps или 108MBps. Samsung също така споделиха, че новата 60GHz технология ще позволи на потребителите да изтеглят филм с големина от 1GB за по-малко от три секунди.

 

За разлика от съществуващите стандарти, Wi-Fi 802.11ad успява да гарантира тази впечатляваща скорост, чрез премахване на смущенията, независимо от броя на устройствата, работещи в една и съща мрежа. По този начин компанията успява да съкрати значително разликата между теоретична и реална скорост, като втората вече е 10 пъти по-висока, в сравнение с 2.4GHz и 5GHz Wi-Fi технологии. В заключение ще отбележим, че първите смартфони и таблети, поддържащи Wi-Fi 802.11ad ще се появят на пазара в началото на следващата година.