За тези, които не знаят или са забравили, ще припомним че първият уеб браузър беше World Wide Web създаден от Тим ​​Бърнърс Лий през 1991 гoдина. По това време, общият брой на интернет потребителите беше 4 милиона, а днес това число нарасна до повече от 4 милиарда.

 

Интернет се промени много за периода 1991-2014 година, а с това се промениха и браузърите. Вероятно сте опитвали няколко различни уеб браузъра и вече имате ваш любим. А може би се питате кой браузър да изберем за сърфиране в интернет

 

Независимо към коя група спадате обаче навярно сте се питали кой е най-популярния уеб браузър сред интернет потребителите днес? Може да се изненадате да научите, че браузърът на Microsoft, Internet Explorer все още е най-популярният, но Chrome на Google набира бързо потребители.

 

Ето какво още трябва да знаем по темата според PC Mag:

 

1. Internet Explorer

Internet Explorer e браузърът на Microsoft, който компанията представи през февруари 1995 година за своята операционна система Windows. Той е най-широко използваният уеб браузър на всички времена. Днес Internet Explorer използват 55,83 % от потребителите по света като най-популярната версия на браузъра е IE11. За последната година пазарният дял на браузъра е паднал с 0,71 пункта. Сега когато Microsoft разработват нов браузър, Edge, навярно нещата ще се променят много около популярността на Internet Explorer.

 

2. Google Chrome

Google Chrome беше представен през септември 2008 година и оттогава броят на потребителите, които го избират се увеличава. За последната година пазарният дял на Chrome е нараснал с 0,69 пункта и достига до 25,68%. Както може би предполагате, по-старите версии на Chrome губят пазарен дял, а Chrome 42 увеличава пазарния си дял.

 

3. Mozilla Firefox

Mozilla Firefox е междуплатформен браузър, който беше представен през февруари 2004 година. В началото браузърът се радваше на голям успех, но днес Firefox губи пазарен дял, като за последната година се забелязва спад от 0,19 за да достигне до 11,70%. Най-популярната версия на браузъра е Firefox 37 с 6,45%.

 

4. Safari

Safari беше представен от Apple Inc. Като част от Mac OS през 2003 година. Днес той е уеб браузъра по подразбиране за всички продукти на Apple. За последната година пазарен дял на Safari е нараснал с 0,12 пункта за да достигне до 5,12%.

 

5. Opera

Opera не е нов браузър, но за съжаление е доста пренебрегван. Той стартира през 1996 година, а за последната година пазарния дял на Opera бележи покачванес 0,05 пункта и достига до 0,48%.