Графенът е невероятен материал, който продължава да изумява учените по цял свят със своята структура и състав. Първите доказателства за съществуването му бяха открити през 2004г. и цяло десетилетие по-късно той все още не е намерил приложенията, които всички очакват от него. Много изследователи са на мнение, че в следващите години графенът може да замести силикона в процесорите и да доведе до навлизането на ново поколение по-издръжливи батерии.

 

Припомняме ви, че това е един от най-леките и здрави материали на планетата, който се състои от само един атом. Любопитното е, че има много лесен начин как да създадете сами графен в домовете си, информира DVice. Първата съставка, от която се нуждаете е графитен прах, докато всички останали компоненти необходими за този процес са широкодостъпни.

 

След като сте сигурни, че разполагате с него трябва да го поставите в блендер и да добавите вода и течност за миене на чинии. Последната стъпка е да ги разбъркате на максималната степен, която е възможна на модела, с който разполагате. В момента това е най-лесният познат начин да създадете уникалния материал, който може да революционизира изцяло методите за производството му.

 

Ключовият фактор, който прави този процес възможен е, че графенът може да се извлича от графит, тъй като структурата и двата материала включва въглеродни молекули. Данните показват, че въпросната течност с обем от 10 хил. литра е напълно достатъчна, за да произведете около 100 грама графен на час. Ако тази цифра не ви се струва впечатляваща е добре да знаете, че досега максималната стойност за това бе около 5 грама за 60 минути.

 

Уникалният метод за производство е дело на екип от английски учени и определено може най-накрая да доведе до навлизането на първите джаджи с компоненти от графен на пазара. Досега именно създаването на този материал бе най-големият проблем пред водещите компании, тъй като е скъп и твърде сложен процес. В заключение ще отбележим, че заради уникалната си структура графенът може лесно да се свързва с други молекули, което едно от многото му предимства.