Ако твърде дълго сте използвали браузъра, който е инсталиран по подразбиране на вашия компютър (обикновено това е Internet Explorer) може би ви се иска да направите промяна и да разширите хоризонтите си.

 

Различните браузъри имат различни характеристики и по тази причина трябва да намерите това,  което би ви устройвало максимално в ежедневната ви работа. Освен това, никой не трябва да си мисли, че е задължително да използва само един браузър, защото изборът е личен и зависи единствено от личните ви предпочитания.  

 

Защо тогава да не ползвате няколко браузъра? Те са безплатни и работят добре както на Windows така и на Mac. Трудно е обаче да се вземе решение кой браузър или актуализация да започнете да използвате, ако не знаете в момента кой браузър и коя версия ползвате. Съществува един уебсайт, наречен  What Browser Am I Using?, който може да ви даде отговор на този въпрос.

 

Веднага след като отворите сайта, той ще идентифицира браузъра ви и ще ви каже кой е, ако има по-нова версия на разположение, ще научите коя е тя. Добре е винаги да ползвате последните версии на браузърите, за да имате най-новите функции и сигурност.

 

Google Chrome

Google Chrome е един от най-бързите браузъри. Неговият интерфейс е доста изчистен, което е добре защото ви показва повече от сайтовете, които посещавате. Има едно нещо, което ще забележите веднага, когато за първи път започнете да използвате Chrome – браузърът няма лента за търсене. В Chrome, адресната лента е и лента за търсене – просто напишете това, което искате да видите в адресната лента и сте готови. Chrome също така ви позволява да използвате разширения (програми, които променят и подобрят вашия браузър) и да синхронизирате отметките си от вашия десктоп компютър с вашия смартфон, ако използвате мобилния браузър на Google Chrome.

 

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox е друг уеб браузър, който е бърз и сигурен, но освен това е и много адаптивен. На разположение са повече от 100 000 разширения, с които може подобрите значително работата си. Firefox е един от първите браузъри който предложи табовете. Тъй като браузърът е с отворен код, той непрекъснато се актуализира и подобрява от разработчиците, което е голямо предимство за потребителите. Firefox има и мобилна версия. Можете да синхронизирате отметките и отворените табове от десктоп версията.

 

Opera

Opera не е нов браузър, но за съжаление е доста пренебрегван.  Opera гарантира сигурността на потребителите като предпазва от зловреден софтуер и освен това предлага отлична скорост. Вие ще намерите изобилие от страхотни функции, като възможност за подреждане на табовете, жестове и блокиране на реклами. Браузърът може да ви се стори малко по-различен от това, което сте свикнали, но си заслужава да бъде тестван.